Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Moje hodnocení
1x

Pocházejí z jihoitalského Bari, kde prý byl recept objeven čirou náhodou v 60. letech minulého století. Odboj vnesl do receptu postup, kdy se suché špagety vlastně opékají na pánvi (a některé z nich se přitom hodně připečou) a postupně vaří přeléváním rajčatovým odvarem, podobně jako se připravuje italské risotto. Výraz „zabíjení“ se údajně vztahuje k procesu opékání, jímž musí těstoviny projít, než je jim dovoleno začít nasávat tekutinu a dovařit se, a je také příčinou toho, že omáčka či odvar začne spolu se škrobem z těstovin karamelizovat a vytvářet nenapodobitelnou chuť a konzistenci celého jídla.

4 porce
45 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje. Vsypte česnek a smažte, až zezlátne a rozvoní se, asi 1 minutu. Vmíchejte rajčatové pyré, vodu a sůl a při středně vysoké teplotě uveďte do varu. Pak teplotu snižte, aby tekutina jen velmi mírně vřela.
  2. Zbylý olej rozehřejte v širokém kastrolu nebo velké hluboké pánvi. Vsypte chilli vločky a smažte je asi 1 minutu, až se začnou škvířit. Vsypte suché špagety a nejlépe kuchyňskými kleštěmi je prohazujte, aby se obalovaly chilli olejem. Až budou ze všech stran obalené, vlijte asi 3 hrnky rajčatového rozvaru a opět dál kleštěmi prohazujte a pohybujte těstovinami ze strany na stranu, aby začaly měknout a rovnoměrně se promíchaly s vývarem.
  3. Vařte stejným způsobem dál, až se vývar odvaří a těstoviny se zčásti začnou připékat k pánvi. Rovnoměrně je kleštěmi proházejte a nechte chvíli připékat. Pak přilijte další asi 2 hrnky vývaru a proces opakujte, až budou těstoviny připečené podle vaší chuti, měkké a většina vývaru spotřebovaná. Výsledné těstoviny mohou být sušší a víc připečené nebo můžete omáčku trochu povolit zbylým vývarem podle vaší chuti. Podávejte zakápnuté trochou olivového oleje, poprášené chilli vločkami a petrželkou.
PRIMA TIP: Náhoda objevu zabijáckých špaget prý spočívala v únavě kuchaře nebo jeho rozptýlení přítomnými krasavicemi. Když se po nějakém čase vzpamatoval a uvědomil si svou chybu, totiž to, že špagety místo do hrnce s vodou vhodil přímo do omáčky, ochutnal je a zjistil, že v omáčce nejen patřičně změkly, ale také se trochu připekly, zkaramelizovaly a tím nabyly skvělé chuti. Ideální příprava zabijáckých špaget probíhá v silnostěnné, nejlépe ocelové pánvi.

Další originální recepty na těstoviny od Pasta Queen najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte také recept na klasické spaghetti bolognese podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty