Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (nadrobno nakrájená) 1/2 ks
- hrášek (čerstvý nebo povolený zmražený) 750 g
- voda (vroucí) 2 litry
- těstoviny (drobné, např. ditalini) 500 g
- vejce 2 ks
- sýr pecorino (najemno nastrouhaný) 60 g
- strouhaný parmazán 60 g
- ricotta (salata, k podávání - není nutné)
- bazalka (lístky k podávání)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olivový olej, vsypte cibuli, osolte a za občasného promíchávání smažte při středně nízké teplotě, až cibule zprůsvitní, asi 3 až 4 minuty.
- Pak vsypte hrášek, opět osolte a trochu opepřete. Vlijte asi 750 ml až 1 litr vroucí vody (aby byl hrášek pokrytý), zvyšte teplotu na střední a přikryté vařte, až hrášek změkne, asi 8 minut.
- Ještě během vaření hrášku ho asi tři čtvrtiny odeberte a stranou rozmixujte najemno. Pak ho přes jemné síto prolisujte zpět ke zbylému hrášku a asi 2 minuty zlehka vařte.
- Do kastrolu vsypte těstoviny a vlijte asi 500 ml vroucí vody. Vařte za občasného promíchání (aby se uvolnil škrob, který dál omáčku zahustí a zjemní), až budou těstoviny měkké, ale zachovají i pevnost na skus. Je-li třeba, dolijte trochu vroucí vody.
- Mezitím si v misce promíchejte vejce a oba nastrouhané sýry. Až budou těstoviny měkké, sundejte kastrol z plotýnky a do omáčky vmíchejte vaječnou směs se sýrem.
- Ihned podávejte, případně posypané dalším sýrem, rozdrobenou ricottou salata a lístky bazalky.
PRIMA TIP Ricotta salata (neboli osolená) je pevnější a vyzrálejší verze ricotty, kterou můžete nahradit nějakým pevnějším čerstvým bílým sýrem.
Vyzkoušejte také recept na klasické spaghetti bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE