Gnocchi
- brambory 500 g
- mořská sůl
- hladká mouka 1 a ½ šálku + na poprášení
Omáčka
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- česnek (nasekaný nadrobno) 3 stroužky
- bazalka (nakrájená na proužky) 6 lístků + na ozdobu
- bílé víno (suché) 1 šálek
- loupaná rajčata (rozmačkaná rukou) 1 plechovka (400 g)
- mořská sůl
- mozzarella (nakrájená na kostičky) 150 g
- strouhaný parmazán 1 a ½ šálku
Postup přípravy
- Nejprve připravte gnocchi. Omyté brambory dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, přibližně 35 minut.
- Brambory slijte a ještě horké je opatrně oloupejte. Propasírujte je přes síto nebo rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Přeneste je na čistou pracovní plochu a posypte je 1,5 hrnkem mouky a velkou špetkou soli.
- Opatrně brambory a mouku propracujte, dokud se nespojí v hladkou směs. Přikryté kuchyňskou utěrkou nebo obrácenou mísou je nechte asi 30 minut odležet.
- Jakmile je těsto odpočinuté, poprašte plech nebo velký talíř moukou.
- Odkryjte těsto a odkrojte malý kousek. Opatrně ho rozválejte na 2 cm silný váleček. Pomocí ostrého nože nakrájejte váleček na asi 1,5cm kousky. Pokud chcete, každý nok zmáčkněte lehce hroty vidličky, abyste vytvořili rýhovanou strukturu. Noky odložte stranou na moukou vysypaný plech.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu na prudkém ohni. Zatímco se voda vaří, zapalte další hořák a na velké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej a česnek. Česnek restujte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte bazalku a smažte ji, dokud se nerozvoní, asi 15 sekund, a poté přilijte víno. Zvyšte plamen na střední a vařte, dokud se nevyvaří alkohol a tekutina se nezredukuje asi o třetinu, asi minutu. Poté přidejte rozmačkaná rajčata, dochuťte velkou špetkou soli a vařte, dokud se rajčata neprovaří, asi 10 minut.
- Když voda dosáhne bodu varu, osolte ji a přidejte noky, v případě potřeby po dávkách, aby se hrnec nepřeplnil. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Stále budou mít syrovou chuť, ale dovaří se v troubě. Gnocchi přendejte do pánve s omáčkou.
- Na gnocchi rozprostřete kousky mozzarelly a pak je v pánvi jemně promíchejte. Navrch rovnoměrně posypte nastrouhaným parmazánem.
- Pečte v troubě, dokud se mozzarella nerozpustí a nezačne se tvořit světle hnědá kůrka z parmazánu, trvá to pět až deset minut.
PRIMA TIP: Pokud si chcete ulehčit a zkrátit přípravu, použijte hotové gnocchi z obchodu.
Inspirujte se i receptem na rychlé bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte také vychytaný recept na výborné boloňské špagety podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE