Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Moje hodnocení
1x

Vychutnejte si domácí noky v pokrmu zvaném Gnocchi alla Sorrentina. Základem jsou nadýchané bramborové noky s rajčatovou omáčkou, zapečené s jemnou mozzarellou a nastrouhaným parmazánem. Co může být úžasnějšího? Legenda praví, že tento pokrm vymyslel námořník ze Sorrenta, kterého na cestě domů z Ameriky okouzlila siréna. Láska je cítit v každém soustu!

4 porce
90 minut
italská

Gnocchi

Omáčka

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte gnocchi. Omyté brambory dejte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, přibližně 35 minut.
  2. Brambory slijte a ještě horké je opatrně oloupejte. Propasírujte je přes síto nebo rozmixujte v kuchyňském robotu dohladka. Přeneste je na čistou pracovní plochu a posypte je 1,5 hrnkem mouky a velkou špetkou soli.
  3. Opatrně brambory a mouku propracujte, dokud se nespojí v hladkou směs. Přikryté kuchyňskou utěrkou nebo obrácenou mísou je nechte asi 30 minut odležet.
  4. Jakmile je těsto odpočinuté, poprašte plech nebo velký talíř moukou.
  5. Odkryjte těsto a odkrojte malý kousek. Opatrně ho rozválejte na 2 cm silný váleček. Pomocí ostrého nože nakrájejte váleček na asi 1,5cm kousky. Pokud chcete, každý nok zmáčkněte lehce hroty vidličky, abyste vytvořili rýhovanou strukturu. Noky odložte stranou na moukou vysypaný plech.
  6. Předehřejte troubu na 220 °C. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu na prudkém ohni. Zatímco se voda vaří, zapalte další hořák a na velké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej a česnek. Česnek restujte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte bazalku a smažte ji, dokud se nerozvoní, asi 15 sekund, a poté přilijte víno. Zvyšte plamen na střední a vařte, dokud se nevyvaří alkohol a tekutina se nezredukuje asi o třetinu, asi minutu. Poté přidejte rozmačkaná rajčata, dochuťte velkou špetkou soli a vařte, dokud se rajčata neprovaří, asi 10 minut.
  7. Když voda dosáhne bodu varu, osolte ji a přidejte noky, v případě potřeby po dávkách, aby se hrnec nepřeplnil. Vařte, dokud nevyplavou na povrch. Stále budou mít syrovou chuť, ale dovaří se v troubě. Gnocchi přendejte do pánve s omáčkou.
  8. Na gnocchi rozprostřete kousky mozzarelly a pak je v pánvi jemně promíchejte. Navrch rovnoměrně posypte nastrouhaným parmazánem.
  9. Pečte v troubě, dokud se mozzarella nerozpustí a nezačne se tvořit světle hnědá kůrka z parmazánu, trvá to pět až deset minut.
PRIMA TIP: Pokud si chcete ulehčit a zkrátit přípravu, použijte hotové gnocchi z obchodu.

Inspirujte se i receptem na rychlé bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou

Kompletní recept najdete ZDE

Vyzkoušejte také vychytaný recept na výborné boloňské špagety podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty