redakce Prima FRESH

Savojský hrnec – syté horské jídlo s masem, klobáskami a zeleninou

Moje hodnocení
1x

Sytým jídlům z jednoho hrnce (tedy jak by řekli Němci, Eintopf), se ve Francii obecně říká právě tak – potée. Do Potée Savoyarde patří pěkný kousek vepřového, uzeného i pár klobásek… Hromadu masa vyvažuje jemná máslová dýně a další zelenina. Víc k regeneraci opravdu nepotřebujete, i když znalci doporučují jako přílohu sýrové tousty a na zapití suchý cider.

6 porcí
90 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V silnostěnném, velkém a nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte olej. Vložte cibuli řeznou plochou dolů a klobásky, které za občasného obrácení opékejte asi 8 minut, aby se opekly ze všech stran. Klobásky vyndejte a nechte stranou, cibuli nechte v kastrolu.
  2. Ramínko důkladně osolte a opepřete, dejte do kastrolu spolu s uzeným a zalijte zhruba 3 litry vody. Bylinky svažte dohromady kuchyňským provázkem, přidejte k masu a vodu uveďte do varu. Pak teplotu snižte a mírným varem přikryté vařte asi 1 hodinu 15 minut. Ze začátku sbírejte z povrchu tvořící se pěnu.
  3. Až maso změkne, vyndejte ho z hrnce a nechte trochu vychladnout. Do vývaru v kastrolu přidejte oloupané celé brambory, oškrábané mrkve šikmo nakrájené na větší kousky stejně jako celer zbavený vláken. Přidejte také na kousky nakrájenou dužinu dýně, kapustu po délce rozkrojenou na čtvrtky a bílou a světle zelenou část pórků, nakrájených na kolečka. Vařte asi 15 až 18 minut, až bude zelenina měkká.
  4. Všechno maso mezitím zbavte všech tukových vrstev, kůže, šlach a případných kostí a natrhejte ho na úhledná vlákna. Vraťte do kastrolu spolu se šťávou, kterou maso pustilo, přidejte opečené klobásky, vše posypte lístky bylinek a podávejte, nejlépe s tousty zapečenými se sýrem.
PRIMA TIP: Savojský hrnec vám odpustí, když místo uvedené zeleniny nebo spolu s ní použijete i jinou kořenovou zeleninu, třeba pastinák, petržel, vodnici nebo sladké brambory či fenykl.

Na horách oceníte i poctivou hustou zelňačku s klobásou. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty