Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (neoloupaná a podélně rozkrojená až ke kořínku) 1 ks
- klobásy salsiccia 6 ks
- vepřové ramínko 450 g
- uzené koleno 1 velké nebo 2 malé
- hladkolistá petržel 4 snítky
- tymián 4 snítky
- bobkový list 1 ks
- brambory (malé) 450 g
- mrkev 4 ks
- řapíkatý celer 3 řapíky
- dýně 400 g
- kapusta 1/2 hlávky
- pórek 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V silnostěnném, velkém a nejlépe litinovém kastrolu rozehřejte olej. Vložte cibuli řeznou plochou dolů a klobásky, které za občasného obrácení opékejte asi 8 minut, aby se opekly ze všech stran. Klobásky vyndejte a nechte stranou, cibuli nechte v kastrolu.
- Ramínko důkladně osolte a opepřete, dejte do kastrolu spolu s uzeným a zalijte zhruba 3 litry vody. Bylinky svažte dohromady kuchyňským provázkem, přidejte k masu a vodu uveďte do varu. Pak teplotu snižte a mírným varem přikryté vařte asi 1 hodinu 15 minut. Ze začátku sbírejte z povrchu tvořící se pěnu.
- Až maso změkne, vyndejte ho z hrnce a nechte trochu vychladnout. Do vývaru v kastrolu přidejte oloupané celé brambory, oškrábané mrkve šikmo nakrájené na větší kousky stejně jako celer zbavený vláken. Přidejte také na kousky nakrájenou dužinu dýně, kapustu po délce rozkrojenou na čtvrtky a bílou a světle zelenou část pórků, nakrájených na kolečka. Vařte asi 15 až 18 minut, až bude zelenina měkká.
- Všechno maso mezitím zbavte všech tukových vrstev, kůže, šlach a případných kostí a natrhejte ho na úhledná vlákna. Vraťte do kastrolu spolu se šťávou, kterou maso pustilo, přidejte opečené klobásky, vše posypte lístky bylinek a podávejte, nejlépe s tousty zapečenými se sýrem.
PRIMA TIP: Savojský hrnec vám odpustí, když místo uvedené zeleniny nebo spolu s ní použijete i jinou kořenovou zeleninu, třeba pastinák, petržel, vodnici nebo sladké brambory či fenykl.
Na horách oceníte i poctivou hustou zelňačku s klobásou. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE