Suroviny
- bílá cibule (velká ) 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- vepřová kýta 300 g
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 3 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- zeleninový vývar (nebo voda) 350 ml
- krájená rajčata (konzervovaná) 200 g
- červené fazole (konzervované) 200 g
- bílé fazole (konzervované) 200 g
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- jarní cibulka 1-2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte na středním stupni olivový olej a restujte v něm cibuli 5–6 minut, až začne jemně zlátnout.
- Mezitím nakrájejte maso na menší kostky (zhruba 2cm). Vsypte ho ke zlátnoucí cibuli a společně opékejte za občasného míchání ještě 5–6 minut. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno.
- K masu přidejte česnek, protlak, mletou papriku, sůl a pepř a 1 minutu promíchávejte. Pak přilijte vývar (nebo vodu) a krájená rajčata. Hrnec přiklopte, stáhněte na mírný stupeň a za občasného míchání vařte 40–45 minut. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.
- Fazole sceďte a propláchněte. Vsypte je k masu, zvyšte stupeň na střední a povařte společně 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Petrželku a jarní cibulku nasekejte nadrobno, vmíchejte do omáčky a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Místo vepřové kýty můžete použít i vepřovou panenku – v tomto případě se doba vaření zkrátí zhruba na 20 minut.