Suroviny
- čekanka (čekankové puky) 6 ks
- máslo 45 g
- hladká mouka 40 g
- plnotučné mléko 500 ml
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1/4 lžičky
- dijonská hořčice 2 lžíce
- šunka 6 plátků
- sýr (nastrouhaný sýr gruyére nebo ementál) 100 g
- mořská sůl (jemná )
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do velkého hrnce nalijte tolik vody, aby byla hladina ve výšce 2,5–5 cm ode dna a přiveďte k varu. Nyní do hrnce vložte pařáček, přičemž voda by se jeho dna neměla dotýkat. Do pařáčku vložte čekankové puky a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte v páře cca 15 minut doměkka.
- Mezitím ve středně velkém rendlíku na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přidejte mouku a umíchejte dohladka. Přilijte mléko a neustále míchejte, dokud není směs hladká. Když se obsah rendlíku začne vařit, stáhněte plamen a zvolna vařte cca 10 minut, dokud není omáčka hustá a krémová. Rendlík s bešamelem stáhněte z plamene a okořeňte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Čekankové puky nechte důkladně okapat – budou v sobě mít hodně vody, a proto je důležité jí z nich dostat co možná nejvíce. Já používám papírové utěrky a jen pro jistotu rukama z nich jemně vymačkám přebytečnou vodu. Poté je potřete slabou vrstvou hořčice a každý z nich zabalte do plátku šunky. Zlehka osolte a opepřete.
- Nyní vložte čekankové puky do pekáče. Přelijte je bešamelovou omáčkou a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut, dokud nebude povrch zlatohnědý a nebude bublat.
Zapečené čekankové puky se šunkou 2 Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně