Suroviny
- rohlík (nebo housky) 5 ks
- uzené maso (vařené ) 200 g
- vývar (z masa) 200 ml
- vejce 4 ks
- máslo 75 g + na vymazání
- kopřivy (jarní zelené lístky, zejména kopřivy, popenec, medvědí česnek nebo špenát) 2 velké hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- muškátový oříšek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte ho na plech a nechte asi 15 až 20 minut sušit. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C.
- Mezitím zelené listy prolijte na cedníku vroucí vodou nebo je krátce povařte/spařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte studenou vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte nadrobno. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
- Vejce oddělte. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Formu vymažte rozpuštěným máslem.
- Suché pečivo v míse zalijte vývarem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Zlehka promíchejte, pak přidejte trochu sněhu a opět zlehka promíchejte. Nakonec zapracujte zbylý sníh lehkým zatíráním stěrkou. Nádivku rozestřete do pekáčku, vložte do trouby a pečte asi půl hodiny dozlatova.
Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte recept na francouzské brambory s uzeným masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE