reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem
Autor: Marek Kučera Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem

Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem

Hodnoceno: 18x
Klasická velikonoční nádivka se kdysi na venkově připravovala s droby a masem z hlavy jehňat, které se k ní pekly, odtud prý název „hlavička“. Tento zvyk už se sice vytratil, ale velikonoční nádivce zůstal název i povinnost uplatnit v ní co nejvíc jarního zeleného lupení, zejména superzdravé kopřivy. Je jednoduchá a prostá, ale nakypření sněhem udělá své – nádivka se krásně nadýchne.
do 1,5 hodiny
6 porcí

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte ho na plech a nechte asi 15 až 20 minut sušit. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C.
  2. Mezitím zelené listy prolijte na cedníku vroucí vodou nebo je krátce povařte/spařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte studenou vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte nadrobno. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
  3. Vejce oddělte. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Formu vymažte rozpuštěným máslem. 
  4. Suché pečivo v míse zalijte vývarem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Zlehka promíchejte, pak přidejte trochu sněhu a opět zlehka promíchejte. Nakonec zapracujte zbylý sníh lehkým zatíráním stěrkou. Nádivku rozestřete do pekáčku, vložte do trouby a pečte asi půl hodiny dozlatova.
Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem
Autor: Marek Kučera Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem

Skvělé jarní a velikonoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH 2020

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

reklama