Najděte si recept
Na co máte chuť?

Tradiční velikonoční hlavička s uzeným masem
Klasická velikonoční nádivka se kdysi na venkově připravovala s droby a masem z hlavy jehňat, které se k ní pekly, odtud prý název „hlavička“. Tento zvyk už se sice vytratil, ale velikonoční nádivce zůstal název i povinnost uplatnit v ní co nejvíc jarního zeleného lupení, zejména superzdravé kopřivy. Je jednoduchá a prostá, ale nakypření sněhem udělá své – nádivka se krásně nadýchne.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- rohlíky nebo housky 5 ks
- vařené uzené maso 200 g
- vývar z masa 200 ml
- vejce 4 ks
- máslo 75 g + na vymazání
- jarní zelené lístky, zejména kopřivy, popenec, medvědí česnek nebo špenát 2 velké hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- muškátový oříšek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 150 °C. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte ho na plech a nechte asi 15 až 20 minut sušit. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C.
- Mezitím zelené listy prolijte na cedníku vroucí vodou nebo je krátce povařte/spařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte studenou vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte nadrobno. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
- Vejce oddělte. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Formu vymažte rozpuštěným máslem.
- Suché pečivo v míse zalijte vývarem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Zlehka promíchejte, pak přidejte trochu sněhu a opět zlehka promíchejte. Nakonec zapracujte zbylý sníh lehkým zatíráním stěrkou. Nádivku rozestřete do pekáčku, vložte do trouby a pečte asi půl hodiny dozlatova.