redakce Prima FRESH

Nejlepší velikonoční hlavička s uzeným masem

Moje hodnocení
29x

Klasická velikonoční nádivka se na venkově kdysi připravovala s droby a masem z hlavy jehňat, které se k ní pekly, odtud je prý název „hlavička“. Tento zvyk už se sice vytratil, ale velikonoční nádivce zůstal název i povinnost uplatnit v ní co nejvíc jarního zeleného lupení, zejména super zdravé kopřivy. Příprava nejlepší velikonoční hlavičky je jednoduchá a prostá, ale nakypření sněhem udělá své – nádivka bude krásně nadýchaná.

6 porcí
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Pečivo nakrájejte na malé kostky. Dejte ho na plech a nechte asi 15 až 20 minut sušit. Teplotu trouby zvyšte na 180 °C.
  2. Mezitím zelené listy prolijte na cedníku vroucí vodou nebo je krátce povařte/spařte ve vroucí osolené vodě. Propláchněte studenou vodou, nechte okapat, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte nadrobno. Petržel nasekejte nadrobno. Uzené maso nakrájejte na kousky.
  3. Vejce oddělte. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh. Formu vymažte rozpuštěným máslem.
  4. Suché pečivo v míse zalijte vývarem a opatrně promíchejte. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  5. Zlehka promíchejte, pak přidejte trochu sněhu a opět zlehka promíchejte. Nakonec zapracujte zbylý sníh lehkým zatíráním stěrkou. Nádivku rozestřete do pekáčku, vložte do trouby a pečte asi půl hodiny dozlatova.

Vyzkoušejte recept na francouzské brambory s uzeným masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty