Maso
- hovězí nízký roštěnec 600 g
- sardelová pasta 4 lžíce
- hladká mouka 4 lžíce
- cibule 1 ks
- slanina 50 g
- sádlo 2 lžíce
- voda asi 250 ml
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- lák z okurek 50 ml
- nakládané okurky (malé ) 50 g
- smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 100 ml
- kapary 50 g
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso rozkrojte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je, okraje nařízněte, ať se při pečení nekroutí, potřete sardelovou pastou, opepřete a zlehka posypte moukou.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, opečte maso ze všech stran dozlatova, vyjměte ho, do volného hrnce vsypte cibuli a slaninu, orestujte na barvu, vraťte roštěnky a zalijte vodou promíchanou s hořčicí a lákem tak, aby byly roštěnky ponořené. Přiklopte poklicí, snižte teplotu na střední stupeň a duste doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny. Podle potřeby podlijte vodou.
- Rýži propláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, orestujte zlehka cibuli, po 2 minutách vsypte rýži, promíchejte, zalijte vodou, osolte, vmíchejte zbylé máslo, přiklopte a zahřívejte až k varu. Přiklopený hrnec vložte do trouby nastavené na 110 °C a nechte 20 minut podusit doměkka.
- Okurky nakrájejte na kostičky. Jakmile roštěnky změknou a voda se vyvaří, přilijte smetanu, přidejte kapary a okurky a 5 minut povařte. Kerblík nasekejte nadrobno, vmíchejte do rýže a podávejte s roštěnkami.