Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Velikonoce
  • Prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Velikonoce
    • Prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Zdeněk Pohlreich / Kulinárium
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Švédská roštěná s bylinkovou rýží

Švédská roštěná s bylinkovou rýží

Švédská roštěná s bylinkovou rýží Zdroj: Kulinárium

  • Zavřít

Švédská roštěná s bylinkovou rýží Zdroj: Kulinárium

Moje hodnocení
5x

Jestli se této úpravě roštěnek říká švédská kvůli sardelové pastě, není vůbec jasné, ale pravdou je, že je to docela starý recept a za první republiky se sardelky a kapary používaly docela často. Společně s nakládanými papričkami dávají masu pikantní šmrnc.

4 porce
60 minut
švédská

Maso

  • hovězí nízký roštěnec 600 g
  • sardelová pasta 4 lžíce
  • hladká mouka 4 lžíce
  • cibule 1 ks
  • slanina 50 g
  • sádlo 2 lžíce
  • voda asi 250 ml
  • plnotučná hořčice 2 lžíce
  • lák z okurek 50 ml
  • nakládané okurky (malé ) 50 g
  • smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 100 ml
  • kapary 50 g
  • čerstvě namletý pepř

Rýže

  • rýže 200 g
  • cibule 1/2 ks
  • máslo 3 lžíce
  • voda 300 ml
  • sůl (špetka )
  • kerblík (čerstvý ) 1 hrst

Poklady prvorepublikové kuchyně

Postup přípravy

  1. Maso rozkrojte na čtyři stejně silné plátky, naklepejte je, okraje nařízněte, ať se při pečení nekroutí, potřete sardelovou pastou, opepřete a zlehka posypte moukou.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, opečte maso ze všech stran dozlatova, vyjměte ho, do volného hrnce vsypte cibuli a slaninu, orestujte na barvu, vraťte roštěnky a zalijte vodou promíchanou s hořčicí a lákem tak, aby byly roštěnky ponořené. Přiklopte poklicí, snižte teplotu na střední stupeň a duste doměkka, zhruba 1–1,5 hodiny. Podle potřeby podlijte vodou.
  3. Rýži propláchněte. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, orestujte zlehka cibuli, po 2 minutách vsypte rýži, promíchejte, zalijte vodou, osolte, vmíchejte zbylé máslo, přiklopte a zahřívejte až k varu. Přiklopený hrnec vložte do trouby nastavené na 110 °C a nechte 20 minut podusit doměkka.
  4. Okurky nakrájejte na kostičky. Jakmile roštěnky změknou a voda se vyvaří, přilijte smetanu, přidejte kapary a okurky a 5 minut povařte. Kerblík nasekejte nadrobno, vmíchejte do rýže a podávejte s roštěnkami.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich / Kulinárium

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maso rýže První republika mouka máslo hořčice hrnec sádlo slanina smetana Nízký roštěnec

Návrhy pro vás

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli


Přečtěte si také

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Tato dvě běžná jídla jsou překvapivě špatná pro diabetiky. Jezte je s rozumem

Recepty

Lahmacun: Turecká pizza s mletým hovězím masem a paprikou

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Novinky

Wasabi, které známe z japonských restaurací, není vůbec wasabi. Je vyráběné z obyčejných českých surovin

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Smetanová fregola s uzeninou a trojím hráškem

Recepty

Rychlá večeře za pár kaček: Fleky se zelím a slaninou

Těstoviny
4

Rychlá večeře: Nivová omáčka k těstovinám

Sladké

Kynutý velikonoční věnec s nutellou a oříšky

Recepty

New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra

Sladké

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Maso

Mexický hovězí guláš s fazolemi

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Ryby a mořské plody

Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku

Polévky

Chowder aneb hustá lososová polévka s kukuřicí

Novinky

Připravte se na jaro se zelenými polévkami. Vítězí u vás špenát, hrášek, nebo spíš chřest?

Recepty

Studená ředkvičková polévka s bílým jogurtem

Recepty

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Snídaně
9

Míchaná vejce na topince se špenátem a chilli

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Recepty

Kugel – tradiční židovský nákyp z brambor, cuket a mrkve

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Vegetariánské

Staročeská pučálka se sýrovými noky podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Sladké

Thajské banánové smaženky s kokosem

Recepty

Jablečný chalupářský koláč babičky Haničky

Maso

Opálené kuře s karamelovým dresinkem a klementinkou podle Ottolenghiho

Recepty

Jaro na talíři: Vajíčkový salát s ředkvičkami a medvědím česnekem

Saláty

Poklady francouzské kuchyně: Slavnostní obědový salát s kuřecími játry a pomerančem

Saláty

Elegantní lyonský salát se zastřeným vejcem

Luštěniny

Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Recepty

Kuře nebo krůta à la kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Recepty
5

Slaná pohanková kaše s majoránkou, slaninou a zastřeným vejcem

Vybíráme pro vás

Zákony vlka

Kriminální

Dobré zprávy

Komedie

Půlnoční zpověď

Drama / Kriminální

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
  • Jak ušetřit
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Jak zhubnout
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ZOO

Rodinný / Romantický

Černé vdovy

Komedie / Kriminální

Lásce navzdory

Komedie / Romantický

Zasněná láska

Komedie / Romantický / Telenovela
Zobrazit více

cnn

Kuciakův otec: O Jankovi se šíří konspirační teorie. Chtějí ho zdiskreditovat, tuším kdo Zrušit 17. listopad, nebo raději Svátek práce? Podívejte se, jak hlasovali lidé Přestěhujte se k nám a dostanete 1,7 milionu, láká švýcarská vesnička. Má to ale háček

zoom

Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína Stovky psů z Černobylu zmutovaly. Co odhalila nová analýza jejich DNA? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit?

zeny

5 nejmocnějších znamení zvěrokruhu, která vždy dosáhnou svého. Jste mezi nimi? Služka a prostitutka na Hradě? Nepopulární Marta Gottwaldová dodnes budí lítost Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Petr Pavel s manželkou míří do Lumbeho vily. Nádherné obydlí má bohatou historii Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex Jak se zbavit mechu v trávníku. Doporučené vápnění může podpořit růst pampelišky

cool

Nový horor je tak drsný, že diváci utíkají z kin brečet a vyhodit večeři ze žaludku. Dokoukáte jeho trailer? 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Eva Burešová odhalila utajený intimní svět. Nechala nahlédnout do svého bydlení Čenská, Svěráková či Vetchá. Jak vypadají ženy českých herců, které žijí v ústraní? Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Nová kamera na mostech pokutuje řidiče za jeden z nejčastějších prohřešků. Je první, která to umí Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Masopustní masky Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Apple Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.