Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Posvícenské dvojctihodné koláčky z kynutého těsta
Posvícení je slavnost při vysvěcení nově postaveného kostela a slaví se o jmeninách vybraného patrona. Zvyk, který byl dříve vrcholem venkovského roku, byl také příležitostí k hodování, slavnostem (obvykle trvajícím od soboty do úterka okolo příslušného svátku), průvodům a setkávání, se bohužel stále víc vytrácí. Pojďme si ho připomenout alespoň lahodnými koláčky, bez nichž by se posvícení vůbec nemohlo konat, ale které budou chutnat vždycky a všem.
do 2 hodin
Suroviny
Těsto:
- hladká mouka 500 g
- vlažné mléko 250 ml
- rozpuštěné máslo 100 ml
- jemný rostlinný olej 100 ml
- žloutky 3 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- čerstvé droždí 42 g
- sůl 1 špetka
- vejce na potření
Tvarohová náplň:
- tvaroh 1 balíčky (500 g)
- žloutky 2 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
Povidlová náplň:
- povidla 250 g
- český rum 2 lžíce
- + loupané mandle na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Promíchejte mouku, cukr a sůl (ručně nebo v robotu). Uprostřed udělejte důlek, vlijte vlažné mléko a rozdrobte droždí. Přisuňte s trochou mouky k okraji a promíchejte na řídký kvásek. Zakryté nechte asi 20 minut vzejít.
- Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a olej. Ručně nebo v robotu s hnětacím hákem dobře prohněťte, asi 10 minut. Těsto nechte asi tři čtvrtě hodiny až hodinu kynout, až zhruba zdvojnásobí objem.
- Náplně promíchejte v oddělených miskách. Z vykynutého těsta odebírejte malé kousky (asi na lžičku) a naplňte je lžičkou ochuceného tvarohu. Zabalte a vyválejte do kuličky. Uprostřed udělejte důlek a klaďte na plech vyložený papírem na pečení.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem a do středu naneste povidlovou náplň, kterou ozdobte půlkou mandle. Nechte ještě zhruba půl hodiny kynout. Pak plech vložte do trouby a koláčky pečte asi 12 až 15 minut. Před podáváním je můžete poprášit moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Posvícenských koláč(k)ů je tolik, kolik bývalo posvícení – tj. téměř nekonečno. Liší se velikostí i náplněmi (oblíbená je třeba maková nebo ořechová), ale i velikostí a tvarem. Těm s dvojí náplní se někdy říká dvojctihodné. Podle krajových a rodinných zvyklostí mají některé posvícenské koláče tvar šátečku, jinde se pečou velké koláče s několika různými náplněmi, někde se sypou drobenkou – ať tak či tak, spojuje je kynuté těsto, lahodné náplně a tradice. Jsou skutečnou raritou a pýchou české kuchyně a po troše cviku je zvládne každý.