Suroviny
- světlé pivo 300 ml
- vejce 2 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hladká mouka 200 g
- olej (na smažení)
- vanilkový cukr (nejlépe domácí) 1 lžíce
- jablka (nakyslá nejlépe zelená jablka Granny Smith) 2 ks
- máslo 2 lžíce
- rum (tuzemský ) 2–3 lžíce
- cukr krupice 150 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Žloutky oddělte od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do misky vlijte pivo a v něm rozšlehejte žloutky s cukrem, skořicí, moukou a špetkou soli. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Jablka oloupejte a vykrojte jádřinec tak, aby jablka zůstala v celku. Pak je nakrájejte na kolečka o tloušťce asi půl centimetru.
- Pánev na středním ohni vytřete olejem nebo přepuštěným máslem. Jablková kolečka obalte v těstě a smažte z obou stran dozlatova.
- Máslo rozehřejte s tuzemákem. V misce smíchejte pomocí metly oba cukry a skořici. Ještě na pánvi potírejte lívance máslem s tuzemákem a potom je obalte v cukru se skořicí.
Prima tipy a rady od Lukáše Holého na vychytané lívance:
• Pro přípravu lívanců doporučuji naše pivo Ossegg Anthanasius 10.• Lívance můžete smažit i na lívanečníku, budou mít pravidelný tvar.• Hotové lívance můžete dochutit lžičkou zakysané smetany nebo podávat s čerstvými borůvkami či lesním ovocem (ostružiny, maliny, jahody). Nebo jako u nás v OSSEGG s bezinkami a brusinkami.• Lívance můžete také potřít povidly a posypat strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem.
Skvělé jídlo a pivo můžete ochutnat v pivovarské restauraci OSSEGG v Praze na Vinohradech, Římská 45. Budete-li mít čas a chuť, požádejte sládka a domluvte si prohlídku minipivovaru.
Více info na praha.ossegg.com