Suroviny
- vepřová krkovice 3 plátky
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- sušené houby 1 hrst
- drcený kmín
- majoránka (sušená )
- hladká mouka (na poprášení masa, případně na dohuštění šťávy)
- vývar (nebo voda na podlévání)
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Šťouchané brambory
Postup přípravy
- Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Na oleji zesklovaťte cibuli, z masa oklepte přebytečnou mouku a vložte opéct z obou stran na cibuli.
- Přihoďte houby a 2 posekané stroužky česneku. Houby nemusíte předem namáčet, podusí se spolu s masem a změknou.
- Okmínujte, podlijte vývarem jen tak, aby maso nebylo zcela potopené, přiklopte a vložte do trouby rozpálené na 200 °C na 30 minut. Poté odklopte a nechte dopéct ještě cca 10–15 minut.
- Podle potřeby nepatrně podlévejte. Maso vyjměte, udržujte v teple a pekáč přendejte na plotnu. Šťávu vyduste na tuk, zaprašte podle potřeby cca 1 lžící hladké mouky, důkladně promíchejte a přidejte promnutou majoránku a poslední stroužek česneku.
- Podlijte a nechte ještě 15 minut zvolna provářet. Já jsem ještě do šťávy přidala čerstvě mletý pepř, ale každý podle své chuti.
- Šťouchané brambory: Brambory bez slupky nakrájejte a vařte v osolené vodě doměkka.
- Kapustu nakrájejte najemno a vhoďte do vroucí osolené vody. Nechte vařit cca 2 minuty a sceďte. Na pánvi na másle orestujte cibuli, přidejte okapanou kapustu a rozdrcený česnek.
- Chvilku ještě promíchávejte a opékejte, aby kapusta zůstala na skus.
- Brambory slijte, do horkých přidejte kousek másla a rozšťouchejte. Přilévejte postupně teplé mléko a vmíchejte kapustu.
- Dochuťte, případně dolijte zbytek mléka podle konzistence.
- Podávejte s krkovičkou na houbách.
Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE