Suroviny
- plnotučné mléko 180 g
- olivový olej (např. Borges Extra Mild) 85 g
- tapioková mouka (nebo škrob) 300 g
- vejce (z volného chovu) 1 ks
- parmazán (grana padano nebo pecorino) 65 g
- čedar (gruyére nebo comté) 65 g
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do menšího rendlíku nalijte mléko, olej, lžičku soli a přiveďte k varu.
- Jakmile začne směs vřít, stáhněte z plotny.
- Tapiokový škrob/mouku nasypte do větší mísy, kde se vám bude dobře vypracovávat těsto, a postupně k ní přilévejte a zapracovávejte ohřátou směs tekutých surovin.
- Míchejte ideálně pomocí stěrky nebo vařečky. Můžete pracovat i rukama nebo použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Důležité ale je, aby se tapioka dobře spojila s tekutinou. Směs bude hodně lepivá.
- Dále zapracujte pomocí stěrky nebo vařečky vejce.
- A nakonec přidejte i najemno nastrouhaný sýr (oba druhy) a vypracujte měkké lepivé těsto – opět můžete pracovat pomocí stěrky či vařečky.
- Z těsta tvarujte naolejovanýma rukama jednotlivé bochánky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto by mělo vyjít na 12 bochánků, jejichž gramáž za syrova vychází na cca 40 g.
- Jakmile je plech plný, vložte jej do trouby a teplotu snižte na 180 °C a pečte 20–25 minut, dokud se bochánky lehce nenafouknou a lehce nezačnou praskat – barvou však budou stále bílé.
- Pokud chcete bochánky zlatavé, zvedněte v této chvíli teplotu na maximum nebo zvolte funkci grilu a za stálého hlídání dopečte do zlatova.
- Tyto sýrové bochánky se konzumují nejlépe ještě horké. Také platí, že čím dřív je sníte, tím chutnější budou. Rozhodně je ale snězte hned v den pečení, do druhého dne ztvrdnou.
Pão de queijo – brazilské sýrové bochánky 2 Zdroj: Mamachef