Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pão de queijo – brazilské sýrové bochánky
Milujete sýr? Pak byste určitě měli zbystřit, protože tu dnes pro vás máme sýrové bochánky! Jsou perfektní samotné, ale můžete si je upéct i k víkendové snídani. Věříme, že se jich nebudete moct nabažit.
do 30 minut
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- plnotučné mléko 180 g
- olivový olej (např. Borges Extra Mild) 85 g
- sůl 1 lžička
- tapiokový škrob/mouka 300 g
- vejce z volného chovu 1 ks
- parmazán, grana padano nebo pecorino 65 g
- čedar, gruyére nebo comté 65 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Do menšího rendlíku nalijte mléko, olej, lžičku soli a přiveďte k varu.
- Jakmile začne směs vřít, stáhněte z plotny.
- Tapiokový škrob/mouku nasypte do větší mísy, kde se vám bude dobře vypracovávat těsto, a postupně k ní přilévejte a zapracovávejte ohřátou směs tekutých surovin.
- Míchejte ideálně pomocí stěrky nebo vařečky. Můžete pracovat i rukama nebo použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Důležité ale je, aby se tapioka dobře spojila s tekutinou. Směs bude hodně lepivá.
- Dále zapracujte pomocí stěrky nebo vařečky vejce.
- A nakonec přidejte i najemno nastrouhaný sýr (oba druhy) a vypracujte měkké lepivé těsto – opět můžete pracovat pomocí stěrky či vařečky.
- Z těsta tvarujte naolejovanýma rukama jednotlivé bochánky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto by mělo vyjít na 12 bochánků, jejichž gramáž za syrova vychází na cca 40 g.
- Jakmile je plech plný, vložte jej do trouby a teplotu snižte na 180 °C a pečte 20–25 minut, dokud se bochánky lehce nenafouknou a lehce nezačnou praskat – barvou však budou stále bílé.
- Pokud chcete bochánky zlatavé, zvedněte v této chvíli teplotu na maximum nebo zvolte funkci grilu a za stálého hlídání dopečte do zlatova.
- Tyto sýrové bochánky se konzumují nejlépe ještě horké. Také platí, že čím dřív je sníte, tím chutnější budou. Rozhodně je ale snězte hned v den pečení, do druhého dne ztvrdnou.
Mamachef
Jmenuji se Martina a jsem foodblogerka, fotografka a maminka žijící v Brně. Gastronomii miluji od malička a svoji vášeň nyní sdílím prostřednictvím svého blogu Mamachef. Název spojuje mé dvě já - tedy mě jako mámu a pak jako kuchařku / foodblogerku.
Nejvíce mě baví tvořit lehce netradiční recepty nebo do receptů tradičních přidat alespoň kapku vlastní inovace. Stejně jako na blogu, tak v mojí knize MAMACHEF Radost v kuchyni, najdete podrobně popsané recepty inspirované kuchyní celého světa.