Pão de queijo – brazilské sýrové bochánky

Moje hodnocení
4x

Milujete sýr? Pak byste určitě měli zbystřit, protože tu dnes pro vás máme sýrové bochánky! Jsou perfektní samotné, ale můžete si je upéct i k víkendové snídani. Věříme, že se jich nebudete moct nabažit.

12 porcí
30 minut
brazilská

Suroviny

  • mléko (plnotučné mléko) 180 g
  • olivový olej (např. Borges Extra Mild) 85 g
  • vejce (sůl) 1 lžička
  • tapiokový škrob/mouka 300 g
  • vejce (vejce z volného chovu) 1 ks
  • parmazán, grana padano nebo pecorino 65 g
  • čedar, gruyére nebo comté 65 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Do menšího rendlíku nalijte mléko, olej, lžičku soli a přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne směs vřít, stáhněte z plotny.
  4. Tapiokový škrob/mouku nasypte do větší mísy, kde se vám bude dobře vypracovávat těsto, a postupně k ní přilévejte a zapracovávejte ohřátou směs tekutých surovin.
  5. Míchejte ideálně pomocí stěrky nebo vařečky. Můžete pracovat i rukama nebo použít kuchyňský robot s hnětacím hákem. Důležité ale je, aby se tapioka dobře spojila s tekutinou. Směs bude hodně lepivá.
  6. Dále zapracujte pomocí stěrky nebo vařečky vejce.
  7. A nakonec přidejte i najemno nastrouhaný sýr (oba druhy) a vypracujte měkké lepivé těsto – opět můžete pracovat pomocí stěrky či vařečky.
  8. Z těsta tvarujte naolejovanýma rukama jednotlivé bochánky a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto by mělo vyjít na 12 bochánků, jejichž gramáž za syrova vychází na cca 40 g.
  9. Jakmile je plech plný, vložte jej do trouby a teplotu snižte na 180 °C a pečte 20–25 minut, dokud se bochánky lehce nenafouknou a lehce nezačnou praskat – barvou však budou stále bílé.
  10. Pokud chcete bochánky zlatavé, zvedněte v této chvíli teplotu na maximum nebo zvolte funkci grilu a za stálého hlídání dopečte do zlatova.
  11. Tyto sýrové bochánky se konzumují nejlépe ještě horké. Také platí, že čím dřív je sníte, tím chutnější budou. Rozhodně je ale snězte hned v den pečení, do druhého dne ztvrdnou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty