Suroviny
- slunečnicový olej 1 lžíce
- cibule (velká ) 2 ks
- česnek 8–10 stroužků
- kapie (nebo slovenské papriky) 2 ks
- cuketa (větší ) 1 ks (cca 1 kg)
- rajčata (masitá ) 5 ks (nebo 2 hrsti drobných)
- rajčatová passata 5 lžic
- worcesterová omáčka 5 lžic
- červený vinný ocet 150 ml
- koření (kořenicí směs k nakládání okurek (např. Lako Labeta)) 1 balíček
- cukr krystal 125 g
Postup přípravy
- Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte.
- Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit.
- Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
- Připravte si zálivku ze směsi k nakládání, červeného vinného octa, cukru a worcesteru.
- Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Nechte ji 10 minut odstát.
- Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
- K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
- Plňte do sklenic, ale ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut.
- Z této dávky vyjde 6–8 skleniček o objemu cca 200 ml.
PRIMA TIP: Ve skleničkách vydrží čalamáda nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte ji vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.
Z letní zeleniny připravte zavařené lečo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Zavařené lečo: jednoduchý recept