Výtečná cuketová čalamáda na topinky i pod maso

Moje hodnocení
13x

Do salátů, na gril, do těstovin, ale právě i k nakládání a zavařování s další zeleninou. Cuketa má famózní a velmi různorodé využití, tak se pusťte do jejího zpracování, ať máte přes zimu dostatečné zásoby. Tato čalamáda se bude rozhodně hodit. Hodí se na topinky, ale také jako základ pod maso.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • slunečnicový olej 1 lžíce
  • cibule (velká cibule) 2 ks
  • česnek 8–10 stroužků
  • kapie nebo slovenské papriky 2 ks
  • větší cuketa 1 ks (cca 1 kg)
  • masitá rajčata 5 ks (nebo 2 hrsti drobných)
  • rajčatová passata 5 lžic
  • worcestrová omáčka 5 lžic
  • červený vinný ocet 150 ml
  • kořenicí směs k nakládání okurek (např. Lako Labeta) 1 balíček
  • krystalový cukr 125 g

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky.
  2. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte.
  3. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit.
  4. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání.
  5. Připravte si zálivku ze směsi k nakládání, červeného vinného octa, cukru a worcesteru.
  6. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Nechte ji 10 minut odstát.
  7. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.
  8. K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
  9. Plňte do sklenic, ale ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut.
  10. Z této dávky vyjde 6–8 skleniček o objemu cca 200 ml.

PRIMA TIP:

Ve skleničkách vydrží čalamáda nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte ji vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty