Suroviny
Nálev:
- konzervační přípravek Deko 1 ks
- voda 1,75 l
- ocet 0,5 l
- cukr (podle chuti) 100–120 g
- bobkový list 3 ks
- pepř celý 1 lžička
Postup přípravy:
- Nejprve svařte nálev a nechte ho vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Očištěné václavky uvařte v mírně osolené vodě. Tento druh hub je nutné vařit cca 25 minut, jinak mohou způsobovat žaludeční problémy.
- Uvařené je slijte a propláchněte dobře studenou vodou. Nechte je okapat. Zelí najemno nakrouhejte, papriky nakrájejte na nudličky, cibuli a rajčata na kolečka nebo půlkolečka.
- Vše vložte do velké mísy, přidejte zchladlé václavky a důkladně vše promíchejte. Naplňte do čistých sklenic, zalijte nálevem nad obsah (já ho cedím, abych nemusela lovit zrnka pepře a hořčice) a dobře uzavřete. Sterilujte 20 minut při 80 °C.