Neodolatelné jahodové tiramisu podle Cat & Cook

Moje hodnocení
8x

Tiramisu je známá italská klasika, která se připravuje z mascarpone, piškotů a kávy. Řadí se mezi tučnější dezerty, ale je tak dobré, že si ho jednou za čas musí dopřát snad každý. Tentokrát můžete ochutnat svěží ovocnou verzi a kávu nahradit voňavými jahodami a omáčkou z nich.

9 porcí
120 minut
italská

Jahodová omáčka

  • jahody (jahody (mohou být i mražené)) 300 g
  • šťáva z půlky limetky / citronu
  • moučkový cukr 2 lžičky (podle chuti)
  • voda 100 ml

Tiramisu

  • žloutek (žloutky) 3 ks
  • cukr krupice (krupicový cukr) 100 g
  • vanilka (přírodní vanilkový extrakt) 1 lžička (nebo semínka z poloviny lusku)
  • sůl (špetka soli)
  • mascarpone 500 g
  • piškoty cca 80 piškotů Pavesini* nebo 20 piškotů Savoiardi
  • 30–40% šlehačka 300 ml
  • jahody 300 g
  • mrazem sušené jahody na posypání / holandské kakao
  • sladké víno Marsala / růžové Prosecco 2 lžíce (volitelné)

Postup přípravy

  1. Jahody na omáčku rozmixujte s vodou, cukrem a šťávou z limetky nebo citronu. Jahody dovnitř nakrájejte na tenčí plátky. Obojí ponechte stranou na pozdější použití.
  2. Připravte si rendlík a ohnivzdornou mísu, která pasuje přímo na hrnec. Do rendlíku napusťte asi 1,5 cm vody. V míse smíchejte žloutky s cukrem, solí a položte na hrnec.
  3. Plotnu zapněte na střední teplotu a začněte se šleháním. Doporučuji vám použít ruční šlehač, zabere to totiž 10–15 minut. Hmotu je potřeba našlehat do světlé pěny a zároveň by žloutky měly dosáhnout teploty lehce přes 60 °C. Pokud máte digitální teploměr, určitě ho použijte na kontrolu teploty. V tuto chvíli přidejte vanilku a sundejte z vodní lázně. Dejte pozor, aby se pára z lázně nevysrážela do směsi.
  4. Nyní najednou přidejte celé mascarpone rovnou z lednice (případnou vodu z něj slijte) a už jen zlehka pomocí metličky spojte se směsí. Měla by vzniknout hustá, světlá pěna. Než si připravíte ostatní suroviny, vložte směs do lednice.
  5. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do středně tuha. Pozor, ať z toho nemáte máslo. Pokud máte radši sladší dezerty, můžete uprostřed šlehání přidat moučkový cukr podle chuti. Já jsem žádný nepřidávala a výsledek byl super. Šlehačku pak natřikrát vmíchejte metličkou do připraveného krému.
  6. Pokud používáte malé skleničky, piškoty nalámejte na menší kousky nebo rozdrťte nahrubo. Jestli se rozhodnete použít alkohol, smíchejte ho nyní s jahodovou omáčkou.
  7. Piškoty na okamžik ponořte do jahodové omáčky a poklaďte na dno mísy či skleniček. Omáčka je hustší než káva, proto se nebojte nechat je v ní déle. Pokud děláte tiramisu do skleniček, ideální je nasypat trochu hrubé drti piškotů na dno skleniček a zalít omáčkou. Jinak u toho strávíte mládí. Pokud jste sehnali Pavesini, dejte do mísy vždy dvojitou vrstvu.
  8. Nyní přidejte krém a na něj navrstvěte jahody.
  9. Podle velikosti formy můžete buď dát ještě jednu vrstvu všech surovin (tedy piškoty, krém, jahody a krém) nebo už dát jen piškoty a krém.
  10. Vrch mísy by měl vždy pokrývat krém. Pokud chcete navrchu vytvořit bobečky, použijte zdobicí sáček a kulatou trezírovací špičku. Poté dezert ihned vložte do lednice minimálně na 3 hodiny. Tiramisu je ale nejlepší, když se nechá odležet do druhého dne.

Co jsou Pavesini?

Pavesini jsou taková zmenšená verze klasických cukrářských piškotů, kterým se říká také Savoiardi. Ze své zkušenosti musím uznat, že jsou mnohem chutnější než Savoiardi, tak pokud máte možnost je koupit v Cortelazzi (jinde jsem je ani zatím neviděla), doporučuju je vyzkoušet!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty