návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Dokonalá boloňská omáčka

6 porcí
nad 2 hodiny
Dokonalá boloňská omáčka
Dokonalá boloňská omáčka Autor: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Boloňskou omáčku skvěle vylepšíte vepřovými klobáskami i mletým vepřovým masem. Nebojte se s rajčatovým pyré přidat i sklenici červeného vína či krájené ančovičky, docílíte tak výraznější chuti. Nabízíme variaci v pomalém hrnci i klasicky v kastrolu na sporáku.
Reklama

Recept

Boloňská masová omáčka podle Marcelly Hazan Foto:

Boloňská masová omáčka podle Marcelly Hazan

Proslulá kuchařka, která naučila Ameriku vařit italskou kuchyni, ve své nestárnoucí knize Klasická italská kuchyně nabízí autentický recept na oblíbenou omáčku.
Reklama

Postup

  1. V POMALÉM HRNCI: V nádobě pomalého hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Vsypte maso a klobásky, slaninu nakrájejte nahrubo, přidejte ji do hrnce a nechte 5 minut zezlátnout. Maso oddělte vařečkou a vypečenou šťávu slijte.
  2. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V jiném hrnci rozpusťte máslo. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek a opékejte je 3 minuty doměkka. Přidejte rajčatové pyré a vařte 3 minuty za stálého míchání. Vlijte k masu, přidejte rajčata, vývar, cukr, tymián a bobkový list a vařte 8 hodin na nízkém stupni.
  3. Odeberte všechen tuk na povrchu, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s těstovinami ozdobené petrželkou a parmazánem.
  4. NA SPORÁKU: V hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Vsypte maso a klobásky, slaninu nakrájejte nahrubo, přidejte ji do hrnce a nechte je 5 minut zezlátnout. Maso oddělte vařečkou a vypečenou šťávu slijte.
  5. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno, česnek podrťte. V jiném hrnci rozpusťte máslo. Vsypte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a česnek a opékejte je na středním stupni 3 minuty doměkka. Přilijte rajčatové pyré a vařte 3 minuty za stálého míchání. Přidejte k masu zbylé suroviny, vařte 5 minut, snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte 2,5 hodiny mírně vařit. Občas promíchejte.
  6. Odklopte a vařte dalších 30 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s těstovinami ozdobené petrželkou a parmazánem.
Reklama

Dokonalá boloňská omáčka  Foto: Dokonalá boloňská omáčka; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama