Suroviny
- losos (bez kostí a kůže) 1 kg
- římský kmín 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 velký svazek
- koriandr (čerstvý ) 1 velký svazek
- česnek 1 stroužek
- citron 1/2 ks
- chilli (vločky) 1 špetka
- olivový olej 80 ml
- jogurt (plnotučný) 3 lžíce
- špejle 8 ks
- sůl
Postup přípravy
- Špejle namočte na 20 minut do vody.
- Lososa nakrájejte na větší kostky (2,5 × 2,5 cm) a dejte je do mísy.
- Římský kmín opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní. Petrželku a koriandr nasekejte nahrubo, česnek oloupejte a prolisujte do nádoby mixéru typu kutr nebo na smoothie. Vsypte byliny, římský kmín, postrouhejte citronovou kůrou, zakápněte citronovou šťávou, ochuťte chilli vločkami, zalijte olejem a rozmixujte dohladka – zhruba 1 minuta stačí.
- Polovinu omáčky přelijte přes lososa, osolte a dobře promíchejte. Nechte marinovat 10 minut nebo přes noc. Zbylou chermoulu smíchejte s jogurtem a uložte do lednice.
- Kousky lososa napíchejte na špejle a špízy pečte v pánvi na středním stupni zhruba 5 minut z každé strany nebo je vložte do trouby a pečte je na 180 °C zhruba 6 minut. Podávejte s omáčkou chermoula.
Lososové špízy s omáčkou chermoula Zdroj: Je to tak snadné