Lososové špízy s omáčkou chermoula
Zdroj: Je to tak snadné
Lososové špízy s omáčkou chermoula
Zdroj:
Je to tak snadné
Severoafrická omáčka chermoula se vyrábí z opražených kmínových semínek, čerstvé petrželky a koriandru a spousty citronu s česnekem. Je vynikající, přelijete-li s ní jakékoliv grilované maso, rybu nebo zeleninu. V tomto receptu funguje i jako marináda. Voňavé lososové špízy můžete podávat samotné, s lehkým zeleninovým salátem, kuskusem nebo pečenou zeleninou.
Postup přípravy
-
Špejle namočte na 20 minut do vody.
-
Lososa nakrájejte na větší kostky (2,5 × 2,5 cm) a dejte je do mísy.
-
Římský kmín opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní. Petrželku a koriandr nasekejte nahrubo, česnek oloupejte a prolisujte do nádoby mixéru typu kutr nebo na smoothie. Vsypte byliny, římský kmín, postrouhejte citronovou kůrou, zakápněte citronovou šťávou, ochuťte chilli vločkami, zalijte olejem a rozmixujte dohladka – zhruba 1 minuta stačí.
-
Polovinu omáčky přelijte přes lososa, osolte a dobře promíchejte. Nechte marinovat 10 minut nebo přes noc. Zbylou chermoulu smíchejte s jogurtem a uložte do lednice.
-
Kousky lososa napíchejte na špejle a špízy pečte v pánvi na středním stupni zhruba 5 minut z každé strany nebo je vložte do trouby a pečte je na 180 °C zhruba 6 minut. Podávejte s omáčkou chermoula.
Lososové špízy s omáčkou chermoula
Zdroj: Je to tak snadné
Lososové špízy s omáčkou chermoula
Zdroj:
Je to tak snadné
Další recepty z nové kuchařky Gwyneth Paltrow najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: