Ella Woodward-Mills

Kukuřičné smaženky s uzenými fazolemi a avokádovou pomazánkou

Moje hodnocení
7x

Tyhle lahodné smaženky jsou báječné třeba na cesty, ale s uzenými fazolemi a avokádovou salsou jsou perfektní jako víkendový brunch, který zvládnete v pohodě připravit doma.

4 porce
60 minut

Smaženky

  • konzervovaná sladká kukuřice, scezená 300 g
  • polenta 110 g
  • pohanková mouka 2 lžíce
  • hladká mouka 2,5 lžíce
  • jedlá soda 1 lžička
  • bílý jogurt (kokosový) 2 lžíce
  • mandlové mléko 140 ml
  • červená chilli paprička, nakrájená na kousky 1 ks
  • čerstvý koriandr nebo pažitka, nasekaná 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Fazole

  • olivový olej
  • cibule, nakrájená 1 ks
  • česnek, nasekaný 2 stroužky
  • římský kmín (mletý římský kmín) 1 lžička
  • uzená paprika 1 lžička
  • chilli (mleté chilli) 1/2 lžičky
  • tamari 1 lžíce
  • jablečný ocet 1 lžička
  • krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
  • javorový sirup 2 lžíce
  • fazole typu borlotti nebo červená ledvina, scezené 400 g (1 plechovka)
  • rajčatové pyré 1 lžíce
  • hladkolistá petržel, nasekaná 25 g

Pomazánka

  • avokádo (velká zralá avokáda) 2 ks
  • limetková šťáva z 1 limetky
  • olivový olej 1 lžíce
  • čerstvý koriandr, nasekaný 1 hrst
  • sušená rajčata, nahrubo nakrájená 75 g
  • chilli (chilli vločky) 1 špetka

Postup přípravy

  1. Pokud smaženky podáváte s avokádem a fazolemi, začněte přípravou fazolí. Do pánve na středním plameni vlijte trochu olivového oleje. Jakmile se olej rozehřeje, přidejte cibuli a česnek a restujte po dobu 5−10 minut, dokud nezměknou. Přidejte koření a za stálého míchání restujte další minutu, následně přidejte tamari, jablečný ocet, rajčata, javorový sirup, fazole a rajčatové pyré. Přiveďte směs k varu a následně snižte plamen a nechte asi 15−20 minut provařit. Jakmile omáčka zhoustne, vmíchejte petržel a trochu soli a pepře. Uchovejte teplé na nízkém plameni, zatímco připravíte avokádovou pomazánku a smaženky.
  2. Pro přípravu pomazánky umístěte avokádo, limetkovou šťávu, mletý kmín, chilli, mořskou sůl a olivový olej do misky a vše vidličkou rozmačkejte. Vmíchejte koriandr a sušená rajčata.
  3. Pro přípravu smaženek vložte dvě třetiny sladké kukuřice do food processoru a rozsekejte ji na hladkou kaši. Následně do misky přidejte polentu, mouky, sodu a vše velkoryse zasypte solí a dobře promíchejte. Následně přidejte jogurt, rozsekanou kukuřici a mandlové mléko a vše vymíchejte dohladka. Vmíchejte chilli, koriandr a zbývající celá kukuřičná zrnka. Na střední plamen umístěte pánev a vlijte do ní trochu olivového oleje. Jakmile se olej rozehřeje, vlijte na pánev lžíci těsta a smažte po dobu 3−5 minut, nebo dokud není smaženka zlatá a nedrží tvar. Následně ji obraťte a obdobně osmažte i druhou stranu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ella Woodward-Mills

Knihy Omega Ella Woodward-Mills

Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě. 
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.


Přečtěte si také

Recepty