Těsto
- pšeničná celozrnná mouka 150 g
- celozrnná špaldová mouka 150 g
- třtinový cukr 2 lžíce
- himalájská sůl špetka
- vejce 1 ks
- mléko (plnotučné) 70 ml
- máslo 80 g
- javorový sirup 80 ml
Náplň
- borůvky 500 ml
Ořechová drobenka
- máslo 80 g
- ořechy (mleté) 80 g
- celozrnná špaldová mouka 80 g
- třtinový cukr 80 g
Na nekynuté těsto se nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová smíchané půl na půl. Určitě ale můžete použít taky:
• kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky
• kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky
• kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)
• žitnou mouku
Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezonní ovoce. Například:
• borůvky
• švestky
• rybíz
• meruňky
Postup přípravy
- Nakrájejte máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
- Rozmixujte ořechy nadrobno.
- Do misky prosejte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva a promíchejte.
- Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.
- Rozehřejte troubu na 180 °C bez horkého vzduchu.
- Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete na pečicí papír, už přímo v pekáčku, okraje nechte lehce vyšší. Nasypte na něj omyté a okapané borůvky.
- Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prsty „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180 °C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160 °C s horkým vzduchem dozlatova.