Meruňky jsou dobré. To ale není všechno, zároveň jsou velice zdravé. Mají vysoký obsah beta karotenu i vitaminu C, jsou skvělé i při hubnutí, protože neobsahují příliš mnoho kalorií a naopak jsou vysokým zdrojem vlákniny, takže skvěle zasytí.
Ale vraťme se k základům! Meruňky jsou především dobré :) Snoubí v sobě sladkost i kyselost, což z nich dělá dokonalé ovoce do moučníků a sladkých jídel, protože jejich chuť není mdlá. Svatou trojici nejoblíbenějších receptů tvoří meruňkové knedlíky, koláč s drobenkou a nezbytný meruňkový džem, díky kterému si uchováváme lahodnou chuť meruněk i na zimu.
Meruňky jsou ale skvělé i do slaných jídel, překvapivě dobře ladí s masem, ideálně spíše s tučnějším. Mimo sezonu se při vaření dobře uplatní i meruňky sušené, jejichž chuť se sušením ještě zvýrazní.