Suroviny
- vepřový jazyk 4 ks
- sůl
- cibule 2 ks
- olej 5 lžic
- hřibovité houby 200 g
- pepř (čerstvě namletý)
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 3 ks
- hladká mouka 40 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- tymián 8 snítek

Postup přípravy
Vepřové jazyky spařte ve vroucí osolené vodě na 10 minut, vyjměte a zchlaďte je ve studené vodě. Poté oloupejte a dejte stranou.
Cibuli nakrájejte nadrobno a restujte na oleji asi 10 minut. Přidejte houby a opékejte dalších 10 minut. Základ zalijte 500 ml vody nebo vývaru, osolte, opepřete, přidejte nové koření, bobkový list a vložte jazyky. Pod pokličkou duste na mírném plameni asi 2 hodiny.
Měkké jazyky vyjměte, omáčku podle potřeby dolijte vodou, přiveďte k varu a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. Dosolte, opepřete a vařte dalších 20 minut. Nakrájený jazyk vraťte do omáčky, aby se prohřál. Podávejte ozdobené tymiánem s houskovým knedlíkem, případně i s rýží.
PRIMA TIP: Jazyky můžete uvařit předem a nechat je vychladnout – lépe se pak krájí na tenké plátky.
Vyzkoušejte i klasickou smetanovou houbovou omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbová smetanová omáčka a hrnkový knedlík
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popustí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha