archiv valachy.cz

Pravý valašský frgál se čtyřmi druhy náplně

Moje hodnocení
85x

Frgál je tradiční krajovou specialitou Valašska, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem!

4 porce
60 minut
česká

Kynuté těsto

Na potření

Nechte se vést pří přípravě valšských frgálů návodným videoreceptem

Postup přípravy

  1. Příprava těsta: Do menší misky dejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
  3. Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidejte 400 g náplně (viz. níže). Stejnoměrně rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potírejte připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypejte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou pečené dozlatova.
  4. Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.

Hrušková náplň:

  • POTŘEBUJETE: 900 g sušených hrušek, 500 g mletého cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění.
  • POSTUP: Hrušky pomelte a všechny suroviny smíchejte dohromady a dobře promíchejte.
PRIMA TIP: Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.

Tvarohová náplň:

  • POTŘEBUJETE: 1 kg tvarohu, 4 vejce (žloutky), 240 g mletého cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, citronovou kůru, muškátový květ.
  • POSTUP: Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.

Povidlová náplň:

  • POTŘEBUJETE: 1400 g povidel, 100 ml rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky.
  • POSTUP: Povidla a další suroviny dejte do misky a dobře promíchejte, na závěr přidejte strouhanku na zahuštění.

Maková náplň:

  • POTŘEBUJETE: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 100 ml rumu, 100 g mouky.
  • POSTUP: Mléko dejte svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte tak, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím uvařte z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny a dobře promíchejte.

Tajné tipy Pavly Stoklasové z Resortu Valachy:

Důležité je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak pojí.
Chuť frgálu krásně podpoří závěrečné polití směsí másla s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Ale pozor, polévejte až poté, co frgál zcela vychladne, jinak směs nevytvoří požadovaný povlak na povrchu frgálu, ale vpije se do náplně.

Vyzkoušejte i další českou klasiku - kynuté buchty podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv valachy.cz


Přečtěte si také

Recepty