zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jihočeská kulajda
Autor: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda

Hodnoceno: 189x
Jednou v neděli ráno jsme se sešli v kuchyni v Táboře a já uvařila kulajdu, protože právě kulajda je pro mě chuť jižních Čech a symbol domova. Vaří ji moje máma, vaří ji i ségra a babička, každá ji vaří jinak, a přesto všem chutná.
do 30 minut
4 porce

Kulajda je zároveň to jídlo, u kterého zvlášť vyniknou kvalitní suroviny. Brambory ráno nakopané, vejce čerstvě snesená, lišky, co právě rostou v jihočeských lesích...

reklama

Postup

  1. V kastrolu rozpusťte vrchovatou lžíci másla a přidejte ještě trochu oleje, tak abyste měli celé dno pokryté tukem. Máslo zaprašte 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chcete mít polévku hustou, jíšku stále míchejte a restujte, než začne vonět a směs lehce zhnědne. Do rozpálené jíšky  přilijte vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšlehejte.
  2. Do směsi přidejte nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření. Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, a až potom je přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.
  3. Vyndejte bobkový list a nové koření. Do polévky přilijte opravdu tučnou smetanu, aby se polévka nesrazila. Osolte, opepřete, přidejte kopr, dochuťte cukrem a octem. Poměr cukru a octa je skutečná alchymie, já dávám asi 2 lžíce octa a 2 lžíce cukru, záleží ale opravdu a pouze na vaší chuti, radši ze začátku ochuťte méně a případně ještě poupravte.
  4. vejce vařím natvrdo ve skořápce vedle, tradičně je můžete připravit i jako ztracená.

Jihočeská kulajda  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Jihočeská kulajda  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Jihočeská kulajda. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

Kdo je Foodlover.cz ?

FoodloverJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

reklama

Související témata: kulajda , lesní houby , lišky , kopr , Polévky , Česká kuchyně