Člověk je jediný živočich, který ovládl oheň a využívá ho k přípravě jídla. Kotlíky nad ohništěm však dnes nahradily indukční varné desky a parní trouby a z vaření se stala věda a umění. Do přírody si utíkáme odpočinout. Šéfkuchař Marek Pavala se rozhodl zajetý přístup změnit a pořádá kurzy vaření na ohni bez zbytečného náčiní. Ukazuje, že i pod hvězdami můžete jíst jako v prvotřídní restauraci.
Návrat ke kořenům: Vaření na ohni pod širým nebem s Markem Pavalou je syrové i luxusní zároveň
Guatemalská sopka Fuego s výškou 1 300 metrů patří k nejaktivnějším vulkánům ve Střední Americe. Záznamy o ní pocházejí z roku 1524, kdy ji zhlédl španělský mořeplavec Pedro de Alvarado. Fuego znamená španělsky oheň, zápal a nadšení. Přesně to Marku Pavalovi nechybí. Lásku k vaření na ohni předává na svých kurzech v přírodě Camp Fuego. Oheň má v sobě cosi prastarého, autentického i magického, přitáhne si zcela vaši pozornost, odliší důležité od nepodstatného, zaměstnává vás i odmění – lahodným pokrmem téměř bez nádobí a úžasným zážitkem! Marek Pavala povýšil kempování a vaření v přírodě na roveň požitku v luxusní restauraci nebo pobytu v butikovém hotelu. V přírodě mizí hranice, vaše fantazie, temperament i osobnost se může naplno projevit. Nejspíš se tu dozvíte i něco nového o sobě.
Podmanivá krása ohně
Marek Pavala vnímá svět především vizuálně. Vystudovaný fotograf je zvyklý hledat zajímavé pohledy, skládat příběhy v obrazech a postihovat prchavý okamžik krásna i emoce. Lásku k vaření nechal naplno vytrysknout v pořadu MasterChef, kterého se účastnil v roce 2012. Skončil sice třetí, ale ujasnil si, kudy povede jeho další cesta. Ač bez profesionálních zkušeností, stal se šéfkuchařem pražské restaurace Pierre Paul Jacques a najednou vymýšlel menu, vybíral suroviny a vařil různé pokrmy české a francouzské kuchyně i pro 40 lidí najednou. Pokračoval do restaurace Aromi a La Finestra, učil se od Zdeňka Pohlreicha i od italských šéfkuchařů. Restaurační dril a touha po dokonalosti však brzdily jeho uměleckou duši, a tak se rozhodl provozovat catering a unikátní kurzy vaření v přírodě na otevřeném ohni.
Camp Fuego vznikl v roce 2018 a o tři roky později sepsal Marek Pavala kuchařku Fuego. Financovat se ji rozhodl vybráním peněz na platformě HitHit, aby měl jistotu, že o ni bude vůbec zájem. Jeho očekávání předčil 2,5násobně. „Fuego není jen škola vaření na otevřeném ohni, ale je to životní styl. Přistupujeme k věcem po svém a jsme na to patřičně hrdí, nejdeme vyšlapanou stezkou, ale neprobádaným teritoriem si klestíme cestu vlastní,“ popisuje Marek Pavala a stejný zápal je patrný ve všem, co dělá – na kurzech, při akcích i v nové kuchařce.
Čím vás vaření tak lákalo?
Chtěl jsem jíst jídla, která jsem vídal v zahraniční televizi a tušil jsem, že se vaří i v našich špičkových restauracích. Neměl jsem na ně ale peníze. Začít vařit tak pro mě byla naprosto logická a také i jediná cesta, jak se k tomu dobrému jídlu dostat. Poměrně rychle jsem zjistil, co a jak a začal vařit podle Gordona Ramsayho.
Proč jste se přihlásil do soutěže MasterChef?
Nemohl jsem se rozhodnout mezi dvěma holkama, a tak jsem raději utekl na Slovensko do reality show MasterChef, abych to nemusel řešit. A také jsem si chtěl poměřit síly s dalšími amatérskými kuchaři. Byla to zábava i reálná soutěž, kde nikoho v úkolech nešetřili.
Co vás vedlo k založení Campu Fuego?
Pro mě osobně to byl jistý útěk z města a od dosavadního způsobu života, který mi nevyhovoval. Našel jsem to, co mi chybělo ke štěstí a svou představu zhmotnil ve školu vaření na otevřeném ohni. Vycházel jsem z jednoduchého předpokladu, že pokud něco chybí v životě mě, může to chybět i druhým. Udělal jsem kemp, který mi vyhovoval a doufal, že si za mnou lidi budou chtít přijet zavařit. A to se stalo. Detailněji jsem se o své cestě rozepsal ve své kuchařce Fuego.
Jak camp probíhá?
Letos jsme změnili lokaci a stavíme velkolepé nové Fuego kousek od Benešova. Kde přesně neví nikdo, dokud nedostane informace týden před kurzem. Hosté pak přijedou, my je uvítáme welcome drinkem a nejdříve si řekneme pár vět k fungování u nás v kempu. Po teorii se hosté rozdělí do skupinek k ohništím, seznámí se s vybavením a první úkol se týká rozdělání ohně za pomoci škrtadla a smolného dřívka. Pak postupně přecházíme k přípravám a vaření jako takovému. Vše samozřejmě hostům náležitě ukazuji a pomůžu, když je potřeba. Celý kurz zabere někdy až 5 hodin a po něm je klasická kempová volná zábava. Sedí se okolo táboráku, hostům je k dispozici náš skvěle vybavený stylový bar, děti se můžou podívat na naši zahradu nebo na kurník se slepicemi a případně si můžeme všichni udělat procházku na nedaleké koupání. Kurz končí s posledním jídlem, ale hosté mají možnost zdarma přespat ve stanu, aby si mohli večer náležitě užít.
Na co je třeba dávat při vaření na ohni pozor? Lze na něm připravit opravdu všechno?
Je nutné myslet na to, že oheň je nebezpečný element. Musíte si dobře připravit okolí, nemít poblíž ohniště nic extra hořlavého, co by nemělo vzplanout a prostě dávat bacha. Počítat s tím, že všechno je horké a každý nůž je ostrý. Jinak by vaření na ohni, na rozdíl od toho v kuchyni, mělo být trochu relaxační. Není potřeba se honit, na všechno je dost času. Vaříte venku, trochu si to zkuste užít. Na ohni lze připravit téměř cokoliv a když si postavíte pec, nejste už limitovaní ničím. Vaření je vždy o zdroji tepla. Oheň se jen hůř krotí, ale o to je zábavnější s ním pracovat.
Co chystáte na letošní sezonu?
Velké věci. Fuego se letos posouvá o hodně úrovní dál. První rok jsme dělali kurzy nanejvýš pro osm osob na malém paloučku u rybníka a Fuego mělo 1–2 členy včetně mě. Dnes umíme udělat krásný kurz pro 30 osob, akce pro stovky hostů a na realizaci kurzů se podílí víc lidí, než teď dokážu vyjmenovat. Máme velkou stodolu, bar, vlastní zeleninu a ovoce, slepice... už jen nějakou tu kozu, ovečky a stádo krav a můžeme se přejmenovat na farmu.