Suroviny
- čirok (loupaný ) 150 g
- mrkev (větší ) 4 ks
- římský kmín (celý ) 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- olej (nejlépe sezamový) 2 lžíce
- med 2 lžíce
- kešu 1 velká hrst
- mořská sůl
Nakládaná cibule
- jablečný ocet 100 ml
- třtinový cukr (hnědý ) 1 menší lžíce
- tymián (sušený ) 1 lžička
- červená cibule (menší ) 2 ks
- sůl 1 špetka
Dresink
- sezamová pasta tahini (bílá sezamová ) 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- mořská sůl
Postup přípravy
- Den předem namočte čirok do vody a naložte cibulky. V míse prošlehejte ocet, 200 ml vroucí vody, cukr, tymián a špetku soli, až se cukr rozpustí. Cibule oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do nálevu. Promíchejte a přesuňte do sklenice s víčkem. Zavřete a nechte do druhého dne marinovat v lednici.
- Čirok zlehka osolte a vařte 45 minut na středním stupni, případně přilijte vodu. Nechte ho alespoň 20 minut dojít pod pokličkou a uchovávejte ho teplý.
- Troubu předehřejte na 190 °C s funkcí horní gril. Mrkev oloupejte, nakrájejte na 5mm plátky a promíchejte v misce s kmínem, tymiánem, olejem a medem. Zlehka osolte. Pekáč vyložte pečicím papírem, přesuňte do něj mrkve a pečte dozlatova a doměkka, zhruba 15–20 minut. Občas promíchejte, aby se mrkev obalila v medu.
- Na dresink prošlehejte sezamovou pastu s citronovou šťávou a 4 lžícemi horké vody. Osolte.
- K mrkvi přidejte ořechy a pečte ještě 5 minut. Čirok sceďte, promíchejte s mrkví, přelijte polovinou dresinku, přidejte pažitku a promíchejte. Rozdělte na talíře, přelijte zbylým dresinkem a ozdobte naloženou cibulkou.
PRIMA TIP: Marinovanou cibulku využijte do burgerů, na salát, na maso, k sýrům… Čím déle ji máte v lednici, tím je měkčí a chuťově výraznější.