Čirok s medovou mrkvičkou, kešu ořechy a tahini dresinkem

Moje hodnocení
8x

Čirok je tajuplná potravina, kterou často jedli indiáni v románech z Divokého západu. Jedná se o vitaminy, minerály, antioxidanty, vlákninou a bílkovinami nabitou obilninu, která je navíc přirozeně bezlepková. V posledních letech z ní Pro-bio mele mouku, ale použít můžete i zrna jako superzdravou přílohu. Dávejte si však pozor na zemi původu, většina obchodů prodává čirok z Indie a Číny, ale existují i čeští výrobci. K zemitému čiroku se výborně hodí sladká glazovaná mrkev a nakládaná cibule. Aby byla dobře rozleželá, měkká a stravitelná, je třeba ji naložit den předem.

2 porce
90 minut

Suroviny

Nakládaná cibule

Dresink

Postup přípravy

  1. Den předem namočte čirok do vody a naložte cibulky. V míse prošlehejte ocet, 200 ml vroucí vody, cukr, tymián a špetku soli, až se cukr rozpustí. Cibule oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vložte do nálevu. Promíchejte a přesuňte do sklenice s víčkem. Zavřete a nechte do druhého dne marinovat v lednici.
  2. Čirok zlehka osolte a vařte 45 minut na středním stupni, případně přilijte vodu. Nechte ho alespoň 20 minut dojít pod pokličkou a uchovávejte ho teplý.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C s funkcí horní gril. Mrkev oloupejte, nakrájejte na 5mm plátky a promíchejte v misce s kmínem, tymiánem, olejem a medem. Zlehka osolte. Pekáč vyložte pečicím papírem, přesuňte do něj mrkve a pečte dozlatova a doměkka, zhruba 15–20 minut. Občas promíchejte, aby se mrkev obalila v medu.
  4. Na dresink prošlehejte sezamovou pastu s citronovou šťávou a 4 lžícemi horké vody. Osolte.
  5. K mrkvi přidejte ořechy a pečte ještě 5 minut. Čirok sceďte, promíchejte s mrkví, přelijte polovinou dresinku, přidejte pažitku a promíchejte. Rozdělte na talíře, přelijte zbylým dresinkem a ozdobte naloženou cibulkou.

PRIMA TIP: Marinovanou cibulku využijte do burgerů, na salát, na maso, k sýrům… Čím déle ji máte v lednici, tím je měkčí a chuťově výraznější.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty