Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty
Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové
Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové
Jáhly jsou bezlepková obilovina, která se vyrábí loupáním prosa. Před samotnou úpravou je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout a potom několikrát spařit vroucí vodou. Poté už lze jáhly připravovat na slano i na sladko.
V Čechách patřily jáhly k tradičním surovinám a jáhelná kaše byla velmi oblíbená. Naši předci asi tušili, jak zdravá tato obilovina je. Kromě toho, že jsou jáhly přirozeně bezlepkové, zaujme nás i vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Jáhly lze připravit jako skvělou přílohu, upravit lze podobně třeba jako bulgur, můžete z nich připravit "rizoto" s bylinkami nebo hráškem a podávat ho k pečínce.
Nejčastěji se ale jáhly upravují na sladko. Oblíbený je jáhelník nebo jáhelná kaše.
Inspirujte se našimi recepty a pusťte do své kuchyně jáhly: