Najděte si recept
Na co máte chuť?
Pusťte do kuchyně jáhly! Vyzkoušejte skvělé nové recepty

Jáhly jsou bezlepková obilovina, která se vyrábí loupáním prosa. Před samotnou úpravou je vždy nutné jáhly důkladně propláchnout a potom několikrát spařit vroucí vodou. Poté už lze jáhly připravovat na slano i na sladko.
V Čechách patřily jáhly k tradičním surovinám a jáhelná kaše byla velmi oblíbená. Naši předci asi tušili, jak zdravá tato obilovina je. Kromě toho, že jsou jáhly přirozeně bezlepkové, zaujme nás i vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Jáhly lze připravit jako skvělou přílohu, upravit lze podobně třeba jako bulgur, můžete z nich připravit "rizoto" s bylinkami nebo hráškem a podávat ho k pečínce.
Nejčastěji se ale jáhly upravují na sladko. Oblíbený je jáhelník nebo jáhelná kaše.