Omáčka
- máslo 100 g
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 1 odpovídající ks
- cukr 2 lžíce
- černé pivo 250 ml
- bobkový list 2 ks
- pepř celý (černý ) 5 kuliček
- sůl
- nové koření 3 kuličky
- citron 1/2 ks
- sušený tymián 1 lžička
- švestková povidla 1 lžíce
- vlašské ořechy (velká hrst vyloupaných )
- sušené švestky (velká hrst )
- rum (tuzemský) 1 lžíce
Na rybu
- máslo ( přepuštěné) 3 lžíce
- filet z kapra (filety z jednoho menšího kapra)
- tymián (čerstvý na ozdobu)
Kuba
- jáhly 400 g
- sušené houby 80 g
- sádlo 60 g
- cibule 2 ks
- drcený kmín 1 lžička
- česnek 6 stroužků
- majoránka (sušená ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Omáčku si připravte 1–2 dny předem, krásně se rozleží.
- V kastrolu rozpusťte máslo. Pokrájejte na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a všechno dejte na máslo.
- Za občasného míchání několik minut opékejte, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne. Před koncem přidejte cukr a nechte ho na zelenině mírně zkaramelizovat.
- Pak osolte, podlijte pivem, přidejte bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte na mírném plameni cca 1,5 hodiny probublávat.
- Během této doby můžete mírně dolít pivo, je-li třeba. Uvařenou omáčku nechte nejméně 1–2 dny odpočívat v chladnu. V den podávání omáčku přiveďte k varu, přidejte do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a nechte ještě cca 20 minut provařit.
- Mezitím na pánvi rozpusťte máslo, filety z kapra osolte a opepřete, a na mírném plameni opékejte několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.
- Opečené porce kapra dávejte na talíř, přelijte omáčkou a doplňte buď bramborovými šiškami, nebo třeba houbovým kubou.
- Kuba: Jáhly spařte horkou vodou a nechte chvilku stát, tím se odstraní jejich hořkost. Pak je uvařte v osolené vodě doměkka (poměr vody podle návodu na obalu), bude to trvat cca 15 minut.
- Jakmile je dáte vařit, namočte sušené houby do trošky vody. Když jsou jáhly měkké, sceďte případnou přebytečnou vodu a nechte je odpočívat. Mezitím v hrnci rozpusťte polovinu sádla a opečte na něm cibuli pokrájenou najemno. Když je průsvitná, přidejte houby i s tou troškou vody, ve které se máčely.
- Osolte, opepřete, přidejte kmín a pár minut poduste. Pak přidejte jáhly, prolisovaný česnek a majoránku a vše promíchejte.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte zbytkem sádla. Rozložte do něj jáhlovou směs a dejte zapéct na cca 20 minut. Na povrchu by měl kuba mírně zezlátnout.