Tvarohový jáhelník s jablky a povidly
Zdroj: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Tvarohový jáhelník s jablky a povidly
Zdroj:
Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
K nedělní kávě, odpolední svačince, no zkrátka kdykoliv. Tento vyvážený moučník z jáhel, tedy jáhelník, se hodí kdykoliv. Tak neváhejte a pusťte se do pečení!
Postup přípravy
-
Jáhly nejdříve dobře propláchněte ve vodě. Nejdříve jednou ve studené, potom je spařte dvakrát vařící vodou a potom ještě jednou studenou.
-
Tenhle krok nikdy nepřeskakujte, jinak budou jáhly hořké a nebudou se dát jíst. Jáhly dejte vařit do mléka s vodou, vařte pomalu cca 15 minut, až vznikne středně hustá kaše.
-
Do trochu vystydlé kaše vmíchejte máslo a javorový sirup. Nastrouhejte jablka, přidejte do nich skořici, rozinky a škrob. Tvaroh podle chuti oslaďte čekankovým sirupem (případně moučkovým cukrem nebo medem).
-
Dortovou formu o průměru 24 cm vystelte pečicím papírem, na dno formy rozetřete 1/2 jáhlové kaše, na ni natřete povidla, na povidla navrstvěte nastrouhaná jablka a nakonec rozetřete i tvaroh a druhou vrstvu jáhlové kaše.
-
Pečte asi 30 minut na 180 °C. Vyndavejte, až budou jáhly ztuhlé a trochu zlatavé. Nepečte příliš dlouho, aby vrchní vrstva nebyla tvrdá a vysušená. Na hotov, ještě teplý jáhelník můžete dát trochu másla, aby se na něm hezky rozpustilo.
Tvarohový jáhelník s jablky a povidly 2
Zdroj: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Tvarohový jáhelník s jablky a povidly 2
Zdroj:
Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ