Tvarohový jáhelník s jablky a povidly

Moje hodnocení
11x

K nedělní kávě, odpolední svačince, no zkrátka kdykoliv. Tento vyvážený moučník z jáhel, tedy jáhelník, se hodí kdykoliv. Tak neváhejte a pusťte se do pečení!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • jáhly 150 g
  • javorový sirup 3 lžíce
  • máslo 2 lžíce
  • voda 350 ml
  • mléko 400 ml
  • povidla 250 g
  • polotučný tvaroh 250 g
  • jablka 300 g
  • čekankový sirup
  • rozinky 50 g
  • bramborový škrob 1 lžička
  • skořice

Postup přípravy

  1. Jáhly nejdříve dobře propláchněte ve vodě. Nejdříve jednou ve studené, potom je spařte dvakrát vařící vodou a potom ještě jednou studenou.
  2. Tenhle krok nikdy nepřeskakujte, jinak budou jáhly hořké a nebudou se dát jíst. Jáhly dejte vařit do mléka s vodou, vařte pomalu cca 15 minut, až vznikne středně hustá kaše.
  3. Do trochu vystydlé kaše vmíchejte máslo a javorový sirup. Nastrouhejte jablka, přidejte do nich skořici, rozinky a škrob. Tvaroh podle chuti oslaďte čekankovým sirupem (případně moučkovým cukrem nebo medem).
  4. Dortovou formu o průměru 24 cm vystelte pečicím papírem, na dno formy rozetřete 1/2 jáhlové kaše, na ni natřete povidla, na povidla navrstvěte nastrouhaná jablka a nakonec rozetřete i tvaroh a druhou vrstvu jáhlové kaše.
  5. Pečte asi 30 minut na 180 °C. Vyndavejte, až budou jáhly ztuhlé a trochu zlatavé. Nepečte příliš dlouho, aby vrchní vrstva nebyla tvrdá a vysušená. Na hotov, ještě teplý jáhelník můžete dát trochu másla, aby se na něm hezky rozpustilo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

FOODLOVER.CZ


Přečtěte si také

Recepty