Pomazánka s žampiony a fazolemi
- žampiony (na plátky) 300 g
- červené fazole 1/2 plechovky
- grilovací koření
- tvaroh vanička
- olivový olej 2 PL
Salámová pomazánka
- kyselé okurky 4-5
- kuřecí salám 300 g
- majonéza 2-3 PL
- cibule
- olej 1 PL
- rajský protlak 1 PL
- hořčice 1 PL
- ocet 1 PL
- cukr 1 PL
- sůl
- pepř
Domácí pečivo
- hladká mouka 500 g
- vlažná voda 1/2 hrnku
- olej 50 ml
- sůl 1 ML
- droždí 1/2
- cukr 1 ML
Postup
Pomazánka z červené řepy
Všechny ingerence smícháme v míse a necháme odležet.
Pomazánka s žampiony a fazolemi
- Na oleji osmažíme žampiony, přidáme libovolné grilovací koření, a když jsou žampiony opečené, přidáme fazole.
- Necháme ještě minutu až dvě na pánvi. Poté stáhneme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme zbylé ingredience a zamícháme, necháme odležet.
Salámová pomazánka
- Na pánev dáme lžíci oleje, octa, cukru, protlaku a hořčice. Necháme chvíli svařit. Za stálého míchání se nám vytvoří kompaktní hmota. Tu necháme vychladnout.
- Mezitím nastrouháme najemno salám, přidáme nakrájené okurky a cibuli a zbylé ingredience, přidáme vychladlou směs a vše dobře promícháme.
Domácí pečivo
- Do hrnku s vlažnou vodou nadrobíme půlku droždí a zasypeme lžičkou cukru, necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do mísy všechny zbylé ingredience. Po vzejití přidáme do mísy také kvásek a vše společně uhněteme.
- Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme ještě trochu vody, pokud je naopak moc lepivé, zasypeme ještě trochou mouky. Vzniklé těsto by mělo být vláčné a nemělo by se lepit na mísu.
- Vytvarujeme pečivo, dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C cca 15–20 minut, záleží na velikosti pečiva.
Autor receptu: Jitka Hloušková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!