Suroviny
- hovězí zadní 800 g
- špek 100 g
- mrkev 3
- celer 1/2
- petržel 1-2
- cibule 2
- voda 500 ml
- sádlo 2 PL
- Máslo 2 PL
- ocet 2-3 PL
- cukr 3 PL
- hořčice 1 PL
- černý pepř 5 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list
- citronu 1/2
- Máslo 25 g
- hladká mouka 25 g
- smetana na vaření 200 ml
- sůl
- pepř
Knedlík
- droždí 1/2
- plnotučné mléko 150 g
- cukr 1 ML
- vejce 1
- polohrubá mouka 320 g
- sůl 1 ML
- rohlík 1
- voda 500 g
Postup
- Špek nakrájíme na špalíčky jako malíček, cca 1 cm a 10 cm dlouhé, na jednom konci je seřízneme do špičky a dáme do mrazáku.
- Hovězí maso naklepeme paličkou a pak rukou dáme do původního stavu, dlouhým nožem uděláme otvory do masa a napícháme špek. Troubu předehřejeme na 180 °C, špekem protkané maso svážeme provázkem, aby drželo tvar, osolíme a opepříme. Zeleninu nakrájíme na 1cm kostky, v kastrolu rozpustíme máslo se sádlem a ze všech stran na něm maso opečeme. Jakmile bude maso hotové, dáme ho do pekáčku a do výpeku dáme zeleninu, bez cibule, orestujeme do zlatavé barvy a až poté přidáme cibuli.
- Až bude mít zelenina zlatavou barvu, přidáme cukr, po minutě přidáme ocet a počkáme až se vyvaří, vmícháme hořčicí a podlijeme trochou vody. Přidáme do pekáče k masu, i koření, přikryjeme víkem anebo alobalem a pečeme cca 2 hodiny. Po upečení vytáhneme koření a maso.
- Maso necháme na talíři v troubě při teplotě cca 100 °C. Zeleninu přepasírujeme přes sítko. V kastrolu zpěníme máslo a přidáme mouku, vytvoříme jíšku, přidáme přepasírovanou zeleninu, povaříme cca 20 minut, ochutíme soli, citronem, a úplně na závěr přidáme smetanu.
Domácí knedlík
- Vše smícháme a necháme kynout 10 minut.
- Vytvarujeme knedlík a v nádobě na páru vaříme 25 minut.
Autor receptu: Marie Klusová