Suroviny
- kapr (hlavy, kostry a odřezky)
- mlíčí z kapra 300 g
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 listy
- mrkev 1
- cibule 1
- šalotka 1
- celer 1/4
- petržel 1
- muškátový oříšek
- hladká mouka 2 PL
- rohlík
- máslo
- sůl
- bílý pepř
Postup
- Do kastrolu dáme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky. Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme, a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z povrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni. Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.
- Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme nahrubo a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme propláchnuté a překrájené jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme 5 minut povařit. Uvařené maso obereme z kostí a vrátíme do hrnce.
- Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, občas promícháme.
- Krutonky připravíme na pánvi na másle, mírně dosolíme a podáváme s polévkou.
Autor receptu: Adam Raiter
Přehrajte si exkluzivně první díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+