Suroviny
- olivový olej 6 lžic + na podávání
- červená cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 ks
- česnek 3 stroužky
- bobkový list 2 ks
- zavařená rajčata 400 g
- zeleninový vývar 500 ml
- fazole v plechovce (cannellini) cca 400 g
- černá hlávková kapusta 150 g
- chléb (den starý bílý) 2 plátky
- pepř
- sůl
Pokud neseženete černou toskánskou kapustu, můžete ji nahradit kadeřávkem nebo hlávkovou kapustou.
Postup přípravy
- Mrkev a cibuli očistíme, řapíkatý celer zbavíme tuhých vláken a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme 6 lžic olivového oleje a necháme na něm za občasného míchání zesklovatět a změknout nakrájenou zeleninu (4–5 minut). Stroužky česneku podrtíme, přidáme je ke změklé zelenině a necháme 1 minutu restovat.
- Jakmile se česnek rozvoní, přidáme do hrnce drcená rajčata, bobkový list a vývar. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a necháme jemně probublávat na mírném ohni.
- Kapustu zbavíme košťálů a nakrájíme ji na 5 mm silné nudličky. Po 5 minutách ji přidáme spolu se scezenými fazolemi do polévky.
- Plátky chleba zbavíme kůrky, natrháme je na malé kousky, které jemně navlhčíme vodou a poté je přidáme do polévky. Necháme zhruba 30 minut vařit na mírném ohni. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo teplé vody. Po uplynutí 30 minut by se měly kousky chleba zcela rozvařit a tím pádem i zahustit polévku.
- Podáváme s plátky opečeného chleba, zakápnuté olivovým olejem a podle chuti posypané hoblinkami parmazánu.