Najděte si recept
Reklama
Poctivá bramboračka s houbami
4 porce
do 1 hodiny

Těžko najít lepší, voňavější, poctivější a "češtější" polévku, než je bramboračka. Leda snad bramboračku s houbami!
Suroviny (4 porce)
- Sušené houby 3 hrsti
- Máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- brambory 4 ks
- mrkev 1 ks
- celer 1/2 bulvy
- Cibule 2 ks
- kořenová petržel 1 ks
- Vejce 1 ks
- Česnek 4 stroužky
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- sušená majoránka
Postup
- Houby vložte do hrnce a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Vzniklou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo vývaru a důkladně promíchejte, přidejte oloupané a pokrájené brambory a zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.
- Okořeňte a vařte do změknutí asi 15 minut. Přibližně 5 minut před koncem varu vyklepněte do polévky vejce a lehce ji promíchněte. Nakonec ji dochuťte prolisovaným česnekem se solí.
- Prima tip: Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost. V sezoně můžete samozřejmě použít směs čerstvých hub a čerstvou majoránku.