návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem

Hodnoceno: 2x
4 porce
nad 2 hodiny
Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem
Autor: Slepičárna blog Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem
Schválně, který houbový recept u vás žádnou sezonu nesmí chybět? Je to smaženice, "řízečky" nebo právě houbová omáčka? Pokud jsme se vám trefili do chuti, můžete se pustit do vaření! :)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso nakrájejte na kostky, na pánvi na sádle (nebo oleji) je orestujte, zatáhněte. Přendejte do pekáče, osolte, opepřete, podlijte troškou vody nebo vývaru, přiklopte a dejte do trouby. 
  2. Na stejné pánvi po výpeku orestujte nakrájený špek spolu s nadrobno nakrájenými cibulemi dohněda. Přidejte celý kmín, na menší kousky nakrájené houby, podlijte vodou nebo vývarem a restujte asi 10 minut.
  3. Směs z pánve přidejte do pekáče k masu. Přiklopte a duste asi 2 hodiny, dokud nebude maso měkké. Podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem, zamíchejte.
  4. Nakonec dejte pekáč na varnou desku, případně přendejte do hlubší pánve. Dochuťte solí, pepřem a můžete zahustit přes cedník rozmíchanou vodou s moukou nebo jíškou. Podávejte s karlovarskými knedlíky. 
  5. Karlovarské knedlíky: Dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Na knedlíky nakrájejte rohlíky (ideálně den staré) na kostičky, smíchejte ve větší míse se solí a moukou.
  6. Přidejte nasekanou petrželku, žloutky a mléko. Propracujte těsto. Z bílků vyšlehejte sníh a zlehka vpracujte do těsta na knedlíky.
  7. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Rozložte si dvě potravinářské fólie na pracovní plochu a do každé dejte těsto tak, aby okraje byly volné.
  8. Zamotejte a na koncích zavažte provázkem. Propíchejte párátkem. Vařte ponořené ve vroucí vodě 14 minut z jedné strany a poté 14 minut z druhé.
  9. Vyndejte knedlíky na kuchyňskou plochu, rozbalte a opět propíchejte párátkem. Krájejte ideálně režnou nití, aby se knedlíky nesrazily.
  10. Přendejte do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte v teple (třeba pod dekou), než je začnete servírovat.

Slepičárna
Jana a Štěpán Vašákovi

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!

Související témata: Hlavní jídla