návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou

Hodnoceno: 5x
3–4 porce
nad 2 hodiny
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Toto jídlo sice musíte plánovat 3 dny dopředu, ale stojí to za to! Solný nálev maso skvěle ochutí, ale nepřesolí, maso si vezme z nálevu tolik soli, kolik potřebuje. Pomalé pečení zajistí vepřovému kolenu intenzivní chuť, nebeskou měkkost a křehkou a křupavou kůrku. Zároveň nepřijdete o tolik masa jako v případě, kdybyste ho pekli kratší dobu na vyšší teplotu.

Postup

  1. Ve vodě rozmíchejte sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno, aby bylo ponořené. Přiklopte a nechte 2 dny v lednici. 
  2. Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho 2 hodiny odležet na prkénku, aby získalo pokojovou teplotu. 
  3. Troubu předehřejte na 110 °C. Koleno vložte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte alobalem. Pečte 10 hodin doměkka, klidně přes noc. Občas zkontrolujte, že se nevypekla všechna voda a případně ho lehce podlijte, ale ne zbytečně moc, aby výsledná šťáva byla výrazná. 
  4. Jakmile je maso měkké, že ho jednoduše nakrojíte vidličkou, zapněte na troubě funkci gril a zvyšte teplotu na 220 °C. Sejměte alobal a maso opečte dozlatohněda. Do pekáčku nepřilévejte vodu, aby se šťáva zredukovala, a občas ji přelijte přes koleno. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.
  5. Grilované koleno vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a s chlebem, který si můžete máčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí maso sám. 
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/
Související témata: vepřové koleno , Hlavní jídla , Česká kuchyně

Přečtěte si také