Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Toto jídlo sice musíte plánovat 3 dny dopředu, ale stojí to za to! Solný nálev maso skvěle ochutí, ale nepřesolí, maso si vezme z nálevu tolik soli, kolik potřebuje. Pomalé pečení zajistí vepřovému kolenu intenzivní chuť, nebeskou měkkost a křehkou a křupavou kůrku. Zároveň nepřijdete o tolik masa jako v případě, kdybyste ho pekli kratší dobu na vyšší teplotu.
nad 2 hodiny
3–4 porce
Suroviny (3–4 porce)
Maso:
- voda 4–5 l
- mořská sůl 200 g
- zadní vepřové koleno 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve vodě rozmíchejte sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno, aby bylo ponořené. Přiklopte a nechte 2 dny v lednici.
- Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho 2 hodiny odležet na prkénku, aby získalo pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 110 °C. Koleno vložte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte alobalem. Pečte 10 hodin doměkka, klidně přes noc. Občas zkontrolujte, že se nevypekla všechna voda a případně ho lehce podlijte, ale ne zbytečně moc, aby výsledná šťáva byla výrazná.
- Jakmile je maso měkké, že ho jednoduše nakrojíte vidličkou, zapněte na troubě funkci gril a zvyšte teplotu na 220 °C. Sejměte alobal a maso opečte dozlatohněda. Do pekáčku nepřilévejte vodu, aby se šťáva zredukovala, a občas ji přelijte přes koleno. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.
- Grilované koleno vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a s chlebem, který si můžete máčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí maso sám.
Cat & Cook 2
Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.