 
                    
                                        
                                    Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
                                                    
                        Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Cat & Cook - Ivana Jindřichová
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Toto jídlo sice musíte plánovat 3 dny dopředu, ale stojí to za to! Solný nálev maso skvěle ochutí, ale nepřesolí, maso si vezme z nálevu tolik soli, kolik potřebuje. Pomalé pečení zajistí vepřovému kolenu intenzivní chuť, nebeskou měkkost a křehkou a křupavou kůrku. Zároveň nepřijdete o tolik masa jako v případě, kdybyste ho pekli kratší dobu na vyšší teplotu. 
                                                
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                                                                
                                
                                                                        
                    
    
         
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Ve vodě rozmíchejte sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno, aby bylo ponořené. Přiklopte a nechte 2 dny v lednici.
    
- 
        Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho 2 hodiny odležet na prkénku, aby získalo pokojovou teplotu.
    
- 
        Troubu předehřejte na 110 °C. Koleno vložte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte alobalem. Pečte 10 hodin doměkka, klidně přes noc. Občas zkontrolujte, že se nevypekla všechna voda a případně ho lehce podlijte, ale ne zbytečně moc, aby výsledná šťáva byla výrazná.
    
- 
        Jakmile je maso měkké, že ho jednoduše nakrojíte vidličkou, zapněte na troubě funkci gril a zvyšte teplotu na 220 °C. Sejměte alobal a maso opečte dozlatohněda. Do pekáčku nepřilévejte vodu, aby se šťáva zredukovala, a občas ji přelijte přes koleno. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.
    
- 
        Grilované koleno vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a s chlebem, který si můžete máčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí maso sám.
    
                
                             
                    
                                        
                                    Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou 2
                                                    
                        Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou 2
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Cat & Cook - Ivana Jindřichová