Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Toto jídlo sice musíte plánovat 3 dny dopředu, ale stojí to za to! Solný nálev maso skvěle ochutí, ale nepřesolí, maso si vezme z nálevu tolik soli, kolik potřebuje. Pomalé pečení zajistí vepřovému kolenu intenzivní chuť, nebeskou měkkost a křehkou a křupavou kůrku. Zároveň nepřijdete o tolik masa jako v případě, kdybyste ho pekli kratší dobu na vyšší teplotu.
Postup přípravy
-
Ve vodě rozmíchejte sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno, aby bylo ponořené. Přiklopte a nechte 2 dny v lednici.
-
Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho 2 hodiny odležet na prkénku, aby získalo pokojovou teplotu.
-
Troubu předehřejte na 110 °C. Koleno vložte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte alobalem. Pečte 10 hodin doměkka, klidně přes noc. Občas zkontrolujte, že se nevypekla všechna voda a případně ho lehce podlijte, ale ne zbytečně moc, aby výsledná šťáva byla výrazná.
-
Jakmile je maso měkké, že ho jednoduše nakrojíte vidličkou, zapněte na troubě funkci gril a zvyšte teplotu na 220 °C. Sejměte alobal a maso opečte dozlatohněda. Do pekáčku nepřilévejte vodu, aby se šťáva zredukovala, a občas ji přelijte přes koleno. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.
-
Grilované koleno vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a s chlebem, který si můžete máčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí maso sám.
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou 2
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou 2
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová