Maso
- voda 4–5 l
- vepřové koleno (zadní ) 1 ks
- mořská sůl 200 g
K podávání
- nakládané cibulky (či jiná zelenina)
- hořčice
- křen (čerstvý )
- chléb (čerstvý )
Postup přípravy
- Ve vodě rozmíchejte sůl, až se zcela rozpustí a vložte do ní koleno, aby bylo ponořené. Přiklopte a nechte 2 dny v lednici.
- Koleno vyjměte z nálevu a kůži nařízněte v pravidelných rozestupech. Nechte ho 2 hodiny odležet na prkénku, aby získalo pokojovou teplotu.
- Troubu předehřejte na 110 °C. Koleno vložte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte alobalem. Pečte 10 hodin doměkka, klidně přes noc. Občas zkontrolujte, že se nevypekla všechna voda a případně ho lehce podlijte, ale ne zbytečně moc, aby výsledná šťáva byla výrazná.
- Jakmile je maso měkké, že ho jednoduše nakrojíte vidličkou, zapněte na troubě funkci gril a zvyšte teplotu na 220 °C. Sejměte alobal a maso opečte dozlatohněda. Do pekáčku nepřilévejte vodu, aby se šťáva zredukovala, a občas ji přelijte přes koleno. Koleno by při opékání mělo „stát“, aby se ogrilovala co největší část kůže.
- Grilované koleno vyjměte, nechte chvilku odpočinout a podávejte ho s čerstvě strouhaným křenem, nakládanými cibulkami či jinou oblíbenou zeleninou a s chlebem, který si můžete máčet do vypečené šťávy. Nechte každého, ať si odkrojí maso sám.
Pomalu pečené vepřové koleno s extra křupavou kůrkou 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová