Suroviny
- vepřové koleno (uzené ) 1 ks
- cibule 1 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření (celé ) 1 lžíce kuliček
- černé pivo 500 ml
- sůl
Postup přípravy
- Uzené koleno omyjte a vložte do hrnce. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a vsypte k masu. Přidejte koření, zalijte vodou tak, aby bylo koleno ponořené a vařte na středním stupni zhruba 2 hodiny doměkka.
- Slijte a uvařené koleno položte do hlubokého pekáče. Nechte ho 20 minut chladnout. Přelijte ho pivem a nechte 1 hodinu marinovat.
- Troubu předehřejte na 140 °C a koleno pečte zhruba 2 hodiny. Občas podlijte pivem z pekáče. Vyjměte, nechte chvilku zchladnout a podávejte.
Uzené vepřové koleno na černém pivu 2 Zdroj: David Turecký / Kniha o pivu