Uzené vepřové koleno na černém pivu
Zdroj: David Turecký / Kniha o pivu
Uzené vepřové koleno na černém pivu
Zdroj:
David Turecký / Kniha o pivu
Pokud máte to štěstí a pořádáte nebo se ocitnete na domácí zabijačce, získáte vepřové kolínko prvotřídní jakosti, které si můžete sami vyudit. Pokud znáte prase jen ze supermarketu, ptejte se po libovějším kousku. Přebytečné slanosti uzené koleno zbavíte vařením v nálevu a pivo mu pak dodá patřičný říz. Podávejte s čerstvým kváskovým chlebem, čerstvě strouhaným křenem, plnotučnou hořčicí a nakládanou zeleninou.
Postup přípravy
-
Uzené koleno omyjte a vložte do hrnce. Cibuli oloupejte, nakrájejte na klínky a vsypte k masu. Přidejte koření, zalijte vodou tak, aby bylo koleno ponořené a vařte na středním stupni zhruba 2 hodiny doměkka.
-
Slijte a uvařené koleno položte do hlubokého pekáče. Nechte ho 20 minut chladnout. Přelijte ho pivem a nechte 1 hodinu marinovat.
-
Troubu předehřejte na 140 °C a koleno pečte zhruba 2 hodiny. Občas podlijte pivem z pekáče. Vyjměte, nechte chvilku zchladnout a podávejte.
Uzené vepřové koleno na černém pivu 2
Zdroj: David Turecký / Kniha o pivu
Uzené vepřové koleno na černém pivu 2
Zdroj:
David Turecký / Kniha o pivu