Suroviny
- vepřové koleno 1 kg
- nové koření 4 kuličky
- pepř celý 4 kuličky
- bobkový list 1 ks
- kmín 1 lžička
- cibule 1 ks
- červené víno 200 ml
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Koleno omyjte ve studené vodě a z boku nařízněte kůži i s masem. Při vaření kost vykoukne a koleno se bude lépe obírat.
- Vložte maso do hrnce, osolte a přidejte koření i celou neoloupanou cibuli. Zalijte vínem a vodou tak, aby bylo koleno celé zakryté. Přiklopte pokličkou a uvařte doměkka. Trvá to podle velikosti kolena 90–120 minut.
- Koleno nakrájejte na plátky a podávejte s křenem, hořčicí a čerstvým chlebem.
- Prima tip: Mužete si vybrat menší přední nebo větší a také libovejší zadní kolínko. Chcete-li koleno ještě péci a máte-li ho rádi masitější, poproste svého řezníka, aby vám koleno uřízl po „bavorsku“ – i s částí kýty.
- Chcete-li koleno péct, povařte maso jen hodinu a pak ho pečte 30 minut přiklopené a 30 minut odklopené při teplotě 190 °C.