Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené vepřové koleno na rozmarýnu
„Vepřové koleno je ve skutečnosti vlastně lýtko. Tudíž jsou v něm dvě kosti – když tu menší vykostíš, vznikne pěkná palička, která v pekáči zůstane stát, takže se kůže neuvaří, ale krásně vypeče. Navíc pak můžeš maso pomazat česnekem i zevnitř, díky čemuž se při pečení nepřipaluje a krásně prostoupí celým masem.“ Roman Paulus
Suroviny (4 porce)
- zadní vepřová kolena 4 ks
- Česnek 6 stroužků
- Voda 5 litrů
- Sůl 200 g
- divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř) 1/2 hrsti
- čerstvý rozmarýn 2 větvičky
Postup
- Vyřízněte z masa slabší kost – z obou stran ji vysekněte a potom vykruťte. Silnější kost ponechte, jen ji kolem dokola ořízněte. Kůži nařežte na tenké proužky. Potom kolena důkladně pomažte utřeným česnekem ze všech stran i zevnitř.
- Ve vodě rozpusťte sůl a přidejte divoké koření. Do roztoku vložte kolena a nechte je 2 dny v lednici nebo ve sklepě marinovat.
- Po dvou dnech rozehřejte troubu na 180 stupňů. Kolena vyndejte z marinády a opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je na pekáč, posypte tymiánem, podlijte trochou vody a přikryjte poklicí nebo alobalem. Nechte v troubě asi 3 hodiny dusit, potom kolena odkryjte, zvyšte teplotu na 200 stupňů a nechte ještě 30–45 minut zapéct, aby se vypekla kůžička.
- Prima tip: Podávejte s hořčicí, křenem, nakládanou zeleninou a chlebem.
Muži sobě
Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.
Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).
Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.
Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč
Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe