Suroviny
- vepřové koleno (zadní) 4 ks
- česnek 6 stroužků
- voda 5 litrů
- sůl 200 g
- divoké koření ('bobkový list, nové koření, černý pepř) 1/2 hrsti
- rozmarýn (čerstvý) 2 větvičky
„Vepřové koleno je ve skutečnosti vlastně lýtko. Tudíž jsou v něm dvě kosti – když tu menší vykostíš, vznikne pěkná palička, která v pekáči zůstane stát, takže se kůže neuvaří, ale krásně vypeče. Navíc pak můžeš maso pomazat česnekem i zevnitř, díky čemuž se při pečení nepřipaluje a krásně prostoupí celým masem.“ Roman Paulus
Postup přípravy
- Vyřízněte z masa slabší kost – z obou stran ji vysekněte a potom vykruťte. Silnější kost ponechte, jen ji kolem dokola ořízněte. Kůži nařežte na tenké proužky. Potom kolena důkladně pomažte utřeným česnekem ze všech stran i zevnitř.
- Ve vodě rozpusťte sůl a přidejte divoké koření. Do roztoku vložte kolena a nechte je 2 dny v lednici nebo ve sklepě marinovat.
- Po dvou dnech rozehřejte troubu na 180 stupňů. Kolena vyndejte z marinády a opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je na pekáč, posypte tymiánem, podlijte trochou vody a přikryjte poklicí nebo alobalem. Nechte v troubě asi 3 hodiny dusit, potom kolena odkryjte, zvyšte teplotu na 200 stupňů a nechte ještě 30–45 minut zapéct, aby se vypekla kůžička.
- Prima tip: Podávejte s hořčicí, křenem, nakládanou zeleninou a chlebem.