Suroviny
- mrkev 2 ks
- celer 1/4 ks
- petržel 2 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- petrželka (svazek i se stonky)
- vepřové koleno (menší ) 4 ks
- cibule 2 ks
- pivo (ležák nebo černé) 500 ml
- chléb (na podávání)
- černý pepř 5 kuliček
- sůl 1 vrchovatá lžíce
Med s chilli
- med 900 g (1 sklenice o objemu 1 kg)
- chilli papričky (papričky habanero nebo jalapeño) 150 g
Postup přípravy
- Připravte si zeleninový vývar. Do velkého hrnce nalijte vodu, dejte do ní očištěnou zeleninu, buď celé kusy nebo je rozpulte.
- Přidejte sůl, kuličky pepře, bobkový list, nové koření a petrželku i se stonkem.
- Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a při střední teplotě nechte „táhnout“ vývar asi hodinu.
- Poté dejte stranou z plotny, nechte vychladnout a do vývaru naložte ideálně přes noc vepřová kolena.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Kolena vytáhněte z vývaru. Přendejte je do pekáče, přidejte oloupané a na větší měsíčky nakrájené cibule a zalijte pivem.
- Pečte hodinu přiklopené, poté polévejte sem tam výpekem a ještě nechte přiklopené dalších 30 minut.
- Mezitím si připravte chilli med. Papričky najemno nasekejte. Med zahřejte v hrnci na 65 °C, přelijte ho do mísy od robota, přidejte „kašičku“ z chilli papriček a metličkou míchejte asi 5 minut, vše se musí propojit.
- Oddělte si část na pomazání kolen (na každé koleno tak 1 lžíci) a zbývající si dejte do uzavíratelné sklenice, zavařovačky a nechte v ledničce na další použití.
- Jakmile se kolena pečou hodinu a půl, odklopte je a pečte odklopené dalších 30 minut. Na posledních 10 minut polijte kolena chilli medem a nechte je dozlatova dopéct.
- Pokud jsou kolena větší, počítejte s dobou pečení 3 hodiny. Upečená kolena podávejte s chlebem.
Šťavnaté pečené koleno na medu 2 Zdroj: Slepičárna blog