Slepičárna blog

Šťavnaté pečené koleno na medu s papričkami

Moje hodnocení
7x

Krásně vypečené, sladké a zároveň lehce pikantní. Recept na šťavnaté pečené koleno s medem dochuceným papričkami si zamilují všichni, kdo mají rádi jídla s pořádným šmrncem.

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

Med s chilli

  • med 900 g (1 sklenice o objemu 1 kg)
  • chilli papričky (papričky habanero nebo jalapeño) 150 g

Postup přípravy

  1. Připravte si zeleninový vývar. Do velkého hrnce nalijte vodu, dejte do ní očištěnou zeleninu, buď celé kusy nebo je rozpulte.
  2. Přidejte sůl, kuličky pepře, bobkový list, nové koření a petrželku i se stonkem.
  3. Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a při střední teplotě nechte „táhnout“ vývar asi hodinu.
  4. Poté dejte stranou z plotny, nechte vychladnout a do vývaru naložte ideálně přes noc vepřová kolena.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Kolena vytáhněte z vývaru. Přendejte je do pekáče, přidejte oloupané a na větší měsíčky nakrájené cibule a zalijte pivem.
  6. Pečte hodinu přiklopené, poté polévejte sem tam výpekem a ještě nechte přiklopené dalších 30 minut.
  7. Mezitím si připravte chilli med. Papričky najemno nasekejte. Med zahřejte v hrnci na 65 °C, přelijte ho do mísy od robota, přidejte „kašičku“ z chilli papriček a metličkou míchejte asi 5 minut, vše se musí propojit.
  8. Oddělte si část na pomazání kolen (na každé koleno tak 1 lžíci) a zbývající si dejte do uzavíratelné sklenice, zavařovačky a nechte v ledničce na další použití.
  9. Jakmile se kolena pečou hodinu a půl, odklopte je a pečte odklopené dalších 30 minut. Na posledních 10 minut polijte kolena chilli medem a nechte je dozlatova dopéct.
  10. Pokud jsou kolena větší, počítejte s dobou pečení 3 hodiny. Upečená kolena podávejte s chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty