Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ovocný sorbet s campari a grapefruitem
Suroviny (6–12 porcí)
- červené grapefruity 2–5 ks (500 ml čerstvé šťávy)
- citrony 2 ks (60 ml šťávy)
- pomeranče 2 ks (100 ml šťávy)
- cukr krupice 200 g
- campari 80 ml
Postup
- Každý grapefruit rozpulte a zbavte kůry. Zkontrolujte, zda v dužnině nejsou semena, potom ji dejte do mixéru na smoothie nebo food procesoru a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes jemné síto, abyste získali šťávu. Potřebujete 500 ml, zbylou můžete vypít nebo použít do limonády či koktejlu.
- Z citronů a pomerančů vymačkejte šťávu a přilijte ji do grepové šťávy. Odměřte 250 ml, přelijte ji do rendlíku, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Nechte ji 10 minut chladnout.
- Vlijte ji zpět do citrusové šťávy z grepů, citronů a pomerančů, přidejte campari, promíchejte a směs vychlaďte v ledové lázni nebo v ledničce.
- Po vychlazení dejte směs do zmrzlinovače a zpracovávejte, dokud se netvoří měkké vlny. Přeneste sorbet do vhodné nádoby, přikryjte ho potravinářskou fólií (musí se skutečně dotýkat povrchu sorbetu, aby se netvořily krystalky ledu) a nádobu dobře uzavřete. Sorbet zmrazte asi 2 hodiny – musí být tak pevný, aby se z něho mohly tvořit ve sklenici kopečky. Podávejte v namražených sklenicích.
PRIMA TIP: Na přípravu sorbetu se ideálně hodí zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, vlijte směs do obdélníkové mělké nádoby, vložte ji do mrazáku a každou půl hodinu promíchejte vidličkou, abyste rozbili ledové krystaly. Pokračujte, až sorbet získá kýženou konzistenci. Trvá to asi 4 hodiny. Hotový sorbet vydrží v mrazničce asi 1 týden.
Sladké
Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.
Vydalo nakladatelství Slovart.