Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Ovocný sorbet s campari a grapefruitem

Moje hodnocení
3x

Osvěžující dezert, který se hodí na večírek i v jakékoli fázi jídla. Například před začátkem hostiny s douškem prosecca, mezi jednotlivými chody nebo jako dezert v namražených sklenicích na martini a možná také s trochou campari navíc na zapití. Při přípravě nepoužívejte světle žlutý grapefruit, skutečně potřebujete rubínově červenou odrůdu, protože má v sobě překvapení z barvy a sladkost, kterou chcete do sorbetu vnést.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • červené grapefruity 2–5 ks (500 ml čerstvé šťávy)
  • citrony 2 ks (60 ml šťávy)
  • pomeranče 2 ks (100 ml šťávy)
  • cukr krupice 200 g
  • campari 80 ml

Postup přípravy

  1. Každý grapefruit rozpulte a zbavte kůry. Zkontrolujte, zda v dužnině nejsou semena, potom ji dejte do mixéru na smoothie nebo food procesoru a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes jemné síto, abyste získali šťávu. Potřebujete 500 ml, zbylou můžete vypít nebo použít do limonády či koktejlu.
  2. Z citronů a pomerančů vymačkejte šťávu a přilijte ji do grepové šťávy. Odměřte 250 ml, přelijte ji do rendlíku, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Nechte ji 10 minut chladnout.
  3. Vlijte ji zpět do citrusové šťávy z grepů, citronů a pomerančů, přidejte campari, promíchejte a směs vychlaďte v ledové lázni nebo v ledničce.
  4. Po vychlazení dejte směs do zmrzlinovače a zpracovávejte, dokud se netvoří měkké vlny. Přeneste sorbet do vhodné nádoby, přikryjte ho potravinářskou fólií (musí se skutečně dotýkat povrchu sorbetu, aby se netvořily krystalky ledu) a nádobu dobře uzavřete. Sorbet zmrazte asi 2 hodiny – musí být tak pevný, aby se z něho mohly tvořit ve sklenici kopečky. Podávejte v namražených sklenicích.

PRIMA TIP: Na přípravu sorbetu se ideálně hodí zmrzlinovač. Pokud ho nemáte, vlijte směs do obdélníkové mělké nádoby, vložte ji do mrazáku a každou půl hodinu promíchejte vidličkou, abyste rozbili ledové krystaly. Pokračujte, až sorbet získá kýženou konzistenci. Trvá to asi 4 hodiny. Hotový sorbet vydrží v mrazničce asi 1 týden.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Slovart Yotam Ottolenghi, Helen Gohová

Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty