Jak grilovat zeleninu

Originální chuťovka: Uzené guacamole z grilovaného avokáda

Moje hodnocení
1x

Vyberte si zralá avokáda, rozpulte je a opečte na grilu. Kouř ze dřeva jim dodá chytlavé tóny umami, které můžete posílit chilli papričkami jalapeño nebo chipotle. Podávejte s tortillovými chipsy.

4 porce
30 minut
mexická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Gril rozehřejte na nízkou až střední teplotu a připravte ho na nepřímé grilování, použít můžete i udírnu. K uhlíkům přidejte dřevěné špalíky či štěpiny (nenamočené), u plynového grilu umístěte špalíky či štěpiny do udicího boxu grilu nebo je položte pod rošt přímo přes jeden či více hořáků.
  2. Mezitím rozpulte a vypeckujte avokáda, ale neloupejte je. Potřete je na řezu trochu limetové šťávy, aby neztmavla. Rajčata a chilli papričku podélně rozpulte. Vše položte řezem nahoru na drátěnou mřížku a tu postavte do hliníkové misky naplněné ledem. Díky tomu zůstanou suroviny během grilování studené.
  3. Misku s ledem a mřížkou postavte na grilovací rošt stranou přímého žáru. Česnek oloupejte a podle chuti položte na jednu polovinu rajčete. Přiklopte gril a pečte v kouři 10 až 15 minut, až suroviny natáhnou kouř, ale zůstanou stále studené.
  4. Vyuzené suroviny přesuňte na prkénko a nechte je zchladnout. Lžící vydlabejte dužinu z avokáda, slupky můžete ponechat jako mističky k podávání. Rajče nakrájejte na kostičky, jalapeño a česnek nasekejte najemno.
  5. V hmoždíři utřete jalapeño, česnek a chipotle papričky. Přidejte avokádo a rozetřete ho nahrubo. Vmíchejte rajče, koriandr, limetovou šťávu, sůl a pepř. Pokud hmoždíř nemáte, můžete suroviny rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru na smoothie, ale dbejte na to, aby avokádo zůstalo na kousky.
  6. Avokádovou směs vraťte zpět do slupek nebo ho podávejte v mističkách s tortilla chipsy.
PRIMA TIP: Uzené papričky chipotle nebo jalapeño mají intenzivní kouřovou chuť a jemnou pálivost, kterou mírní i tomatová omáčka adobo. Koupíte je už hotové v konzervě od různých značek, třeba v supermarketu Albert nebo na mexicanfood.cz.

Připravte si klasické avokádové guacamole podle návodného videoreceptu

Kompletní recept a spoustu tipů navíc najdete ZDE: Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit

Otestujte i další nápadité recepty na bezmasou grilovačku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jak grilovat zeleninu

Steven Raichlen Jak grilovat zeleninu

Kniha slavného amerického autora kuchařek o grilování Stevena Raichlena přináší tentokrát více než šedesátku dokonale vyladěných receptů zaměřených na grilování zeleniny. Z nich si vybere každý - vegetariáni i všežravci, kteří chtějí na grilovací party zařadit více zeleniny a jiných bezmasých surovin v chutných úpravách. V praktickém úvodu se dozvíte všechno o potřebném vybavení a grilování jako takovém, v druhé části knihy najdete tipy, jak na grilu zacházet s více než třemi desítkami druhů zeleniny.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty