Není biovíno jako biodynamické víno. Udělejte si konečně pořádek v naturálních vínech

Biovíno, naturální víno, biodynamické víno… V poslední době se ve spojitosti s víny objevuje řada termínů, pod nimiž si možná ne vždy víme úplně přesně, co si vybavit. Rozhodně nejde ale jen o marketingová slůvka, mezi jmenovanými víny jsou totiž zásadní rozdíly, které vám rádi představíme.

Koho jiného se na tuto problematiku měli vyptat než největších producentů BIO vín v České republice z rodinného vinařství Cibulka z Mikulova, konkrétně vinaře Petra Cibulky.

Ekologické zásady při výrobě vína

„U vína, které má nárok na označení BIO, je třeba splnit několik podmínek. Samotná péče o vinohrad musí probíhat v rámci zásad ekologického zemědělství, nicméně ve stejném duchu se musí nést také zpracování hroznů ve sklepě a následná péče o vznikající víno,“ říká Petr Cibulka s tím, že vína s označením BIO podléhají vždy zákonu 242/2000 Sb., nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 a prováděcímu nařízení Komise EU 203/2012.

„V praxi to znamená vyloučení klasických průmyslových hnojiv a syntetických pesticidů a naopak snahu o co největší podporu vlastní odolnosti révového keře a aktivitu půdy ve vinohradě,“ jmenuje Petr Cibulka s tím, že kromě minimalizace agrochemie ve vinohradě jde samozřejmě i o snahu vyloučení syntetických preparátů při práci s moštem a následně vínem ve sklepě.

Co se týče vín biodynamických, tam začíná zcela jiný příběh. Již nejde jen o vinohrad a sklep, ale o celé hospodářství. Biodynamická vinařství mohou fungovat pouze v režimu celé zemědělské usedlosti. „Pro hnojení a další péči o vinohrad se nevyužívají tradiční preparáty, ale pouze to, co je hospodářství v rámci statku schopno vyprodukovat,“ vysvětluje Petr Cibulka. Abyste si udělali představu, mezi preparáty patří třeba Roháček, který na statku hospodáři-vinaři utvářejí z kravského lejna, ideálně od březích krav, kterým se plní kravské rohy, samozřejmě z kravek chovaných na statku. Na podzim se naplněné rohy zakopou do půdy a v průběhu Velikonoc lze toto zcela přírodní hnojivo ze zeminy vyjmout a použít pro hnojení.

Biodynamická vína přihlížejí i k fázím měsíce

Ale preparáty k hnojení to zdaleka nekončí. V rámci biodynamického vinařství se přihlíží k fázím měsíce, a to jak ve fázi péči o révu, tak u jejího zpracování i sběru hroznů. Biodynamický kalendář vychází z principů rakouského filozofa, esoterika a myslitele Rudolfa Steinera, který při tvorbě svého kalendáře vycházel z principů pohybů Měsíce na obloze. Biodynamická vína tedy vznikají nejen v souladu s přírodou, ale i jejími principy.

Jak je to s naturálními víny?

Na rozdíl od BIO vín, na která se vztahují zákonná opatření, a vín biodynamických (u nichž je pro jedinou existující certifikaci Demeter třeba projít složitým schvalovacím řízením) u tzv. naturálních vín vše záleží pouze na osobě enologa, respektive vinařství samém.

U naturálních vín by měl být každopádně vždy kladen důraz na omezení chemie ve vinohradě a ještě více ve sklepě při zpracování hroznů a následném školení. Tedy omezení klasických sirných přípravků ve vinohradě a ve sklepě, ale také užívání selektovaných kvasinek, které ve výsledném víně snižují tradiční projev odrůdy a lokality.

Pokud jste si udělali v tzv. přírodních vínech trochu pořádek a rádi byste se ponořili do jejich poznávání v podobě degustace, ale nevíte, kde začít, vyzkoušejte mikulovské Víno Cibulka. Rodinné vinařství se na produkci přírodních vín specializuje od svého založení a rádi vás do jejich tajů zasvětí. Třeba při řízené degustaci v kouzelném letohrádku Port Insel v Mikulově.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty