Suroviny
Postup
- Brokolici umyjeme a nakrájíme na menší růžičky. Tuhé části stonku můžeme také nakrájet na menší kousky. V hrnci rozpustíme máslo nebo zahřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme, dokud nezměkne a nezezlátne, asi 5–7 minut.
- Přidáme nadrobno nakrájený česnek a smažíme další cca 1–2 minuty, dokud česnek neuvolní svoji vůni.
- Poté přidáme brokolici do hrnce a krátce osmahneme s cibulí a česnekem. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni, dokud brokolice není měkká (asi 15–20 minut). Do dalšího hrnce si uvaříme v osolené vodě menší růžičky brokolice, které použijeme na finální ozdobu (vaříme cca 15 minut).
- Polévku poté rozmixujeme pomocí ponorného mixéru dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu více vývaru nebo vody. Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
- Polévku podáváme horkou, ozdobenou vařenými růžičkami brokolice a strouhaným čedarem, který můžeme nastrouhat rovnou do polévky nebo dát do misky.
Autor receptu: Martin Obdržálek alias Obinn
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!