zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Syrové brambory jsou předmětem diskuzí
Autor: istock.com Syrové brambory jsou předmětem diskuzí

Je nebezpečné jíst syrové brambory? Nejdůležitější je správné skladování

Vařené brambory jsou oblíbenou přísadou do příloh, salátů a hlavních jídel, dokonce i sladkých. Jsou považovány za super potravinu, která našemu zdraví přináší mnoho výhod. I přesto se o bramborách vedou nekonečné diskuze. Hlavně, co se týká konzumace syrových brambor.
Markéta Princová , 06.07.2022

reklama

Syrové brambory mají obvykle nahořklou chuť a škrobovou strukturu, která je pro mnohé odpudivá. Jejich konzumace není zdaleka tak běžná a navíc jsou špatně stravitelné. Z tohoto důvodu většina lidí dává přednost vařeným, smaženým, grilovaným nebo pečeným bramborám.

Brambory změní chuť a strukturu

Tepelná úprava brambor vede k několika významným rozdílům v chuti, struktuře a barvě. Když se syrové brambory vaří, procházejí procesem zvaným Maillardova reakce – chemická reakce, ke které dochází mezi aminokyselinami a redukujícím cukrem za přítomnosti tepla.

I přes to, že jsou syrové brambory těžko stravitelné, přinášejí mnoho zdravotních výhod. Obsahují totiž speciální druh škrobu známý jako rezistentní škrob. Studie ve skutečnosti ukazují, že škrob může snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat citlivost na inzulín a udržovat pocit sytosti a zlepšuje trávení. Dokonce si umí poradit i se záněty tlustého střeva.

Proč brambory nekonzumujeme syrové?

Rezistentní škrob je ovšem těžko stravitelný a může vám být po jeho konzumaci nevolno. Syrové brambory obsahují navíc solanin a lektiny, dvě sloučeniny, které také mohou způsobit žaludeční potíže a potenciálně způsobit nevolnost. Tyto glykoalkaloidy vznikají působením slunečního záření a nejvíce se vyskytují v zelených a naklíčených bramborách. Vaření, loupání a správné skladování brambor může pomoci minimalizovat obsah glykoalkaloidů.

Syrové brambory mohou také s větší pravděpodobností obsahovat kontaminanty a bakterie z půdy, které by se běžně zničily vařením, čímž se zvyšuje riziko onemocnění a infekcí přenášených potravinami.

Sečteno a podtrženo

Syrové brambory s větší pravděpodobností způsobí zažívací potíže a mohou obsahovat více antinutrientů a škodlivých sloučenin. Přesto mají vyšší obsah vitamínu C.

Bez ohledu na to, jak si brambory vychutnáte, nezapomeňte je důkladně umýt, správně skladovat a jezte spoustu dalšího ovoce a zeleniny, které pomohou doplnit váš jídelníček.

Zdroj: healthline.com; foto: iStock.com

reklama

Související témata: brambory , sýrové , pečeně , vařené , Rezistentní škrob , Maillardova reakce

reklama

Přečtěte si také