Suroviny
- ústřice 15
- hrubá mořská sůl ((na stabilizaci ústřic na plechu)) 500 g
Náplň rockefeller
- listový špenát 200 g
- máslo 50 g
- česnek 2 stroužky
- šalotka 1 malá
- absint 30 ml
- krekry (drcené) 40 g
- strouhaný parmazán 30 g
- smetana 100 ml
- dijonská hořčice 1/2 ML
- sůl podle chuti
- čerstvě namletý pepř podle chuti
Postup
Příprava ústřic
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Otevřeme ústřice. Nožem uvolníme sval a vyjmeme horní skořápku.
- Zkontrolujeme, zda uvnitř nejsou úlomky skořápky. Necháme ústřice v jejich vlastní šťávě na spodní části skořápky.
Příprava náplně Rockefeller
- Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme šalotku dozlatova. Přidáme česnek a restujeme dalších 30 sekund. Přidáme nasekaný špenát (a případně petrželku). Podlijeme absintem a necháme alkohol odpařit. Dochutíme solí a pepřem.
- Na plech nasypeme hrubou mořskou sůl (pomůže stabilizovat ústřice). Rozložíme ústřice na sůl. Do každé ústřice dáme lžíci připravené náplně, navrch parmezán a rozmačkané krekry.
- Pečeme 20 minut při 180 °C, dokud povrch nezezlátne. Servírujeme horké na talíři vysypaném hrubozrnnou solí.
DRINK 1
- Stavíme ve sklenici: kostka cukru, zakápnout bitterem, 50 ml koňaku
- Dolijeme suchým sektem (případně šampaňským).
Autor receptu: Jan Vlachynský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!