Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- vejce 1 ks
- cukr krupice 50 g
- máslo 50 g
- mléko 10 lžic
- droždí 14 g
- sůl 1 špetka
Tvarohová náplň:
- polotučný tvaroh (v alobalu) 2 kostky
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- rum 3 lžíce
- vanilková esence
- cukr krupice (dle chuti)
Maková náplň:
- mletý mák 200 g
- máslo 1 lžíce
- rum 3 lžíce
- vanilková esence
- mléko (trochu dle potřeby)
- cukr krupice (dle chuti)
Ořechová náplň:
- vlašské ořechy 225 g
- moučkový cukr 120 g
- piškoty 90 g
- med cca 1 lžíce
- mléko 8 lžic
- rum 1 lžíce
- vanilková esence
Povidlová náplň:
- švestková povidla 200 g
- rum 2–3 lžíce
- moučkový cukr 2 lžíce
- badyán (mletý)
- perník (na strouhání nebo piškoty na zahuštění)
Na potření a dokončení:
- máslo (hodně měkké, aby šlo rozmíchat (ne rozpuštěné)) 200 g
- rum 2 lžíce
- moučkový cukr
- sušené rozinky naložené v rumu
Postup přípravy:
- Náplně si připravte předem – jednotlivé postupy najdete níže pod fotkou. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé těsto. Můžete ho nechat půl hodiny odpočinout, ale nemusíte, můžete s ním hned pracovat.
- Troubu rozpalte na 170–180 °C na horkovzduch. Těsto rozdělte na čtyři díly a postupně rozválejte na placky o síle cca 4 mm.
- Vykrajujte kolečka o průměru 4 cm a přendavejte na plech vyložený pečicím papírem. Středy koleček malinko promáčkněte a udělejte mělký důlek.
- Navršte náplně cukrářskou špičkou, na tvaroh dejte rozinku, samozřejmě namočenou v rumu. Pečte, dokud nezačnou okraje růžovět, 5–6 minut, poctivě kontrolujte.
- Upečené koláčky nechte trochu zchladnout. Změklým máslem s rumem pomažte celé koláčky včetně okrajů a posypte hojně moučkovým cukrem.
Tvarohová náplň:
- Vše důkladně smíchejte a uložte do chladu.
Maková náplň:
- Do kastrůlku dejte rozpustit máslo, vsypte mák, cukr, vlijte rum, vanilku a podle potřeby přilévejte mléko.
- Směs nesmí být řídká, tak jen opravdu po troškách. Musí se stále míchat, aby se směs nepřipalovala.
- Provařte asi minutu a nechte vychladnout.
Ořechová náplň:
- Na tuto náplň se nic nevaří, ořechy s piškoty rozmixujte dohladka a vmíchejte zbytek surovin.
Povidlová náplň:
- Povidla povolte rumem, vmíchejte cukr podle chuti, badyán a zahustěte podle potřeby strouhaným perníkem nebo piškoty. Náplň musí být dost hustá.
Chcete vyzkoušet další českou klasiku? Máme pro vás videorecept na vláčnou tvarohovou bábovku.
Kompletní recept najdete ZDE
A také další recepty na sladké koláčky.