Těsto
- jahody 300 g
- borůvky 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- hladká mouka 160 g
- cukr krystal 250 g
- kefír 250 ml
- rostlinný olej 80 ml
- vejce (velikost S) 3 ks
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (k podávání)
Drobenka
- hrubá mouka 90 g
- cukr krupice 70 g
- máslo (změklé) 70 g
Postup přípravy
- Ovoce očistěte, omyjte a nechte okapat v cedníku. Formu o průměru 32 cm vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
- Na drobenku promíchejte mouku s cukrem. Rozkrájejte do ní na malé kousky máslo, pomocí nože je obalte v mouce a pak prsty rychle promněte do hrudek. Uložte do lednice.
- Do mísy prosejte obě mouky a promíchejte je s kypřicím práškem a cukrem. Přilijte kefír a olej, přidejte vejce a prošlehejte metličkou dohladka.
- Těsto vlijte do připravené formy, rovnoměrně ho poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Pečte zhruba 35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený koláč nechte vychladnout a podle chuti ho před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Otestujte i další sladké dobroty s kefírem