Pečení Jenda báseň

Nadýchaný kefírový koláč s ovocem a křupavou drobenkou

Moje hodnocení
2x

Populární koláč, který oslňuje triviální přípravou, vláčnou chutí, dlouhou trvanlivostí, pokud někomu zbyde, a nekonečnou variabilitou. V létě přímo volá po čerstvém ovoci, v zimě nepohrdne kakaem, ořechy, mraženým ovocem, kořenovou zeleninou a sušenými plody. Křupavá drobenka korunuje výsledek a vyvolává vzpomínky na prázdniny u babičky.

12 porcí
60 minut

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

  1. Ovoce očistěte, omyjte a nechte okapat v cedníku. Formu o průměru 32 cm vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C, horní a dolní ohřev.
  2. Na drobenku promíchejte mouku s cukrem. Rozkrájejte do ní na malé kousky máslo, pomocí nože je obalte v mouce a pak prsty rychle promněte do hrudek. Uložte do lednice.
  3. Do mísy prosejte obě mouky a promíchejte je s kypřicím práškem a cukrem. Přilijte kefír a olej, přidejte vejce a prošlehejte metličkou dohladka.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, rovnoměrně ho poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Pečte zhruba 35 minut dozlatova, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečený koláč nechte vychladnout a podle chuti ho před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte i výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Otestujte i další sladké dobroty s kefírem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pečení Jenda báseň

Jan Jirka Pečení Jenda báseň

Jenda Jirka se velmi rychle stal miláčkem televizních diváků pořadu Peče celá země. Získal si je svou bezprostředností, sympatickým chováním i jednoduchými, a přesto velmi dobrými a nápaditými recepty. A přesně taková je i jeho kuchařka, ostatně svědčí o tom i přesmyčka v názvu. Čtenářům, a hlavně vášnivým pekařům a pekařkám, předkládá své oblíbené recepty na klasické české moučníky i moderní dezerty a ozvláštňuje je nevšedními surovinami i kreativními nápady. Ale nebojte, všechny ingredience seženete v běžném obchodě, a tak se můžete pustit do pečení klidně hned.

Vydalo nakladatelství Albatros / XYZ.


Přečtěte si také

Recepty