Suroviny
- hladká mouka 280 g
- moučkový cukr 150 g
- kakao 4 lžíce
- kefír 500 ml
- olej 120 ml
- med 3–4 lžíce
- vejce 1 ks
- jedlá soda 1 lžička
- prášek do pečiva 1/2 balení
- červený rybíz (klidně mražený) cca 120 g
- máslo (na vymazání pekáče)
- hrubá mouka (na vymazání pekáče)
Poleva
- hořká čokoláda 200 g
- smetana ke šlehání (30%) 200 ml
Postup přípravy
- Připravte si dvě mísy. V první smíchejte všechny sypké suroviny: hladkou mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- V druhé míse smíchejte tekuté suroviny: kefír, olej, med a vejce. Použijte ruční metlu.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- Nyní elektrickým šlehačem postupně zašlehejte sypké suroviny do tekuté směsi. Hotové těsto vlijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech či pekáč (ideálně cca 23 × 34 cm) a dejte péct do předehřáté trouby asi na 50 minut.
- Po cca 15 minutách pečení poklaďte na buchtu kuličky červeného rybízu. Po upečení nechte zcela zchladnout.
- Čokoládovou polevu připravíte následovně: hořkou čokoládu rozlámejte. Smetanu vlijte do hrnce a dejte vařit.
- Když je vroucí, vypněte sporák a vsypejte do ní rozlámanou čokoládu, nechte ji povolit a pak ruční metlou promíchejte, vznikne hladká lesklá poleva.
- Vylijte ji na povrch zchladlého moučníku a nechte ztuhnout.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE