Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech

Moje hodnocení
7x

Spojení kefíru s kakaem je překvapivé, ale společně vytvoří superjednoduché superrychlé čokoládové těsto, které připravíte dřív, než se rozehřeje trouba. Díky kefíru je koláč vláčný i po pár dnech, ale to nejspíš nezjistíte, protože zmizí už během jedné svačiny. Podávat ho můžete s kopečkem šlehačky, zakysané smetany, vanilkové zmrzliny nebo čerstvým ovocem.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu nebo pekáč vyložte pečicím papírem.
  2. V jedné míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou v robotu kefír s vejcem, olejem a cukrem. V druhé míse promíchejte mouku, kakao, sodu a sůl. Sypkou směs vsypte do tekuté a metlou důkladně prošlehejte.
  3. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte.

PRIMA TIP: Kefír a podmáslí patří mezi kysané mléčné výrobky, které vznikají fermentací laktózy. Mléko je naočkováno speciálními mikroorganismy nebo mléčnými bakteriemi, které laktózu rozloží určitým způsobem. Kysané mléčné výrobky jsou proto stravitelnější a blahodárně působí na trávení. Podmáslí vzniká z mléka a podmáslí (které zbývá po výrobě másla) kvašením s bakteriemi Lactokoky. Kefír obsahuje mléko, mléčné bakterie a kvasinky, které mu dodávají jemné perlení a ostřejší chuť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chez Lucie

Koláče Chez Lucie

Lucie Dvořáková začala psát svůj blog Chez Lucie v roce 2009 a k devátým narozeninám si nadělila kuchařku Dorty. O tři roky později přichází s knihou Koláče, která je díky snazším receptům přístupnější, ale to vůbec neznamená, že by byla ošizená. Naopak, nad nádhernými fotografiemi koláčů a letních dezertů se vám budou sbíhat sliny. Lucie myslela na tradice i moderní pečení, najdete tu recepty na ovocné koláče, kynuté frgály, zeleninové buchty i českou klasiku. Srozumitelný postup vede rovnou do sladkého cíle, tak žhavte troubu.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty