zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech
Autor: Koláče / Chez Lucie Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech

Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech

Hodnoceno: 5x
Spojení kefíru s kakaem je překvapivé, ale společně vytvoří superjednoduché superrychlé čokoládové těsto, které připravíte dřív, než se rozehřeje trouba. Díky kefíru je koláč vláčný i po pár dnech, ale to nejspíš nezjistíte, protože zmizí už během jedné svačiny. Podávat ho můžete s kopečkem šlehačky, zakysané smetany, vanilkové zmrzliny nebo čerstvým ovocem.
do 1 hodiny
1 koláč porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu nebo pekáč vyložte pečicím papírem. 
  2. V jedné míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou v robotu kefír s vejcem, olejem a cukrem. V druhé míse promíchejte mouku, kakao, sodu a sůl. Sypkou směs vsypte do tekuté a metlou důkladně prošlehejte. 
  3. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte. 

PRIMA TIP: Kefír a podmáslí patří mezi kysané mléčné výrobky, které vznikají fermentací laktózy. Mléko je naočkováno speciálními mikroorganismy nebo mléčnými bakteriemi, které laktózu rozloží určitým způsobem. Kysané mléčné výrobky jsou proto stravitelnější a blahodárně působí na trávení. Podmáslí vzniká z mléka a podmáslí (které zbývá po výrobě másla) kvašením s bakteriemi Lactokoky. Kefír obsahuje mléko, mléčné bakterie a kvasinky, které mu dodávají jemné perlení a ostřejší chuť. 

Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech
Autor: Koláče / Chez Lucie Jednoduchá kefírová buchta s kakaem na plech

reklama

Koláče
Chez Lucie

Lucie Dvořáková začala psát svůj blog Chez Lucie v roce 2009 a k devátým narozeninám si nadělila kuchařku Dorty. O tři roky později přichází s knihou Koláče, která je díky snazším receptům přístupnější, ale to vůbec neznamená, že by byla ošizená. Naopak, nad nádhernými fotografiemi koláčů a letních dezertů se vám budou sbíhat sliny. Lucie myslela na tradice i moderní pečení, najdete tu recepty na ovocné koláče, kynuté frgály, zeleninové buchty i českou klasiku. Srozumitelný postup vede rovnou do sladkého cíle, tak žhavte troubu. 

Vydalo nakladatelství CPress. 

Související témata: buchta , kefír , kakao , koláče na plech , Sladké , Česká kuchyně