Suroviny
- kefír (nebo podmáslí) 250 ml
- vejce 1 ks
- rostlinný olej 85 ml
- moučkový cukr 150 g
- polohrubá mouka 175 g
- kakao (holandského typu) 15 g
- jedlá soda 10 g
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu nebo pekáč vyložte pečicím papírem.
- V jedné míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou v robotu kefír s vejcem, olejem a cukrem. V druhé míse promíchejte mouku, kakao, sodu a sůl. Sypkou směs vsypte do tekuté a metlou důkladně prošlehejte.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Nechte vychladnout a před podáváním pocukrujte.
PRIMA TIP: Kefír a podmáslí patří mezi kysané mléčné výrobky, které vznikají fermentací laktózy. Mléko je naočkováno speciálními mikroorganismy nebo mléčnými bakteriemi, které laktózu rozloží určitým způsobem. Kysané mléčné výrobky jsou proto stravitelnější a blahodárně působí na trávení. Podmáslí vzniká z mléka a podmáslí (které zbývá po výrobě másla) kvašením s bakteriemi Lactokoky. Kefír obsahuje mléko, mléčné bakterie a kvasinky, které mu dodávají jemné perlení a ostřejší chuť.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE