Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchaná třešňová bublanina s kefírem
Bublanina je asi nejznámější a nejrychlejší letní moučník. Předpisy na těsto se ovšem velice různí, od baculatých po útlé a vláčné, podobné francouzskému clafoutis. Co se ovšem nemění, je náplň – bublanina je třešňová. Stejně ovšem máte volbu, zda je vypeckovat, nebo ne… Tady je jedna oblíbená verze odlehčená kefírem.
do 1 hodiny
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- rozehřáté máslo 80 g
- cukr moučka 150 g + na poprášení
- vanilkový cukr 1 sáček
- Vejce 2 ks
- kefír 200 ml
- polohrubá mouka 150 g
- hladká mouka 150 g
- Kypřicí prášek 1 sáček
- třešně na pokladení asi 400 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Máslo v míse rozšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Oba druhy mouky prosejte s práškem do pečiva a zapracujte do první směsi.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Pekáč (35 x 25 cm) vyložte papírem na pečení. Vlijte do něj těsto a poklaďte třešněmi, které můžete předem obalit v troše mouky, aby neklesly ke dnu.
- Bublaninu vložte do trouby a pečte asi 20 minut, až zezlátne a vyběhne. Po upečení nechte bublaninu trochu vychladnout, pak ji rozkrájejte na kostičky a poprašte moučkovým cukrem.
Třešňová bublanina; foto: Marek Kučera